Afbeelding

Open brief ontwikkeling bedrijventerrein Oude-Tonge

Algemeen 664 keer gelezen

                                                                                                                                                             Oude-Tonge 15 mei 2021

Geachte lezer,

Naar aanleiding van het voornemen een Bioboard fabriek te vestigen op het bedrijventerrein in Oude-Tonge stuitten wij als Dorpsraad op een aantal ontwikkelingen aldaar die ons ernstig zorgen baren. In een eerdere brief gericht aan de gemeenteraad hebben wij onze zorgen al gedeeld aangaande genoemde fabriek. Echter, ons inziens is het probleem veel groter dan dat. Immers in het geval dat deze fabriek geen doorgang zal vinden: wat staat ons dan te wachten? Er zijn al stemmen die de komst van een waterstoffabriek aankondigen. Dat heeft ertoe geleid dat wij ons hebben verdiept in het ontstaan van het bedrijventerrein en de ontwikkeling tot nu. Dit roept bij ons een aantal prangende vragen op.

Het bedrijventerrein is onder regie van de gemeente (toen: Oostflakkee) ontstaan. In het bestemmingsplan is er duidelijk een aantal beperkende criteria opgesteld omtrent o.a. milieucategorie, oppervlakte en hoogte die kristalhelder maken dat het beleid en het bestemmingsplan ervoor zorg zullen dragen dat het hier zal gaan om een bedrijventerrein passend bij een dorp, met een weinig belastend karakter.

In de huidige situatie zien wij dat er inmiddels bedrijven zijn gevestigd waarvoor deze beperkende regels duidelijk geen rol hebben gespeeld en spreekt men vaak niet meer over een bedrijventerrein maar horen we geregeld industrieterrein. De huidige gemeente heeft op enig moment vergunning verleend voor de vestiging. Hoezeer wij ook hebben gezocht in de voor ons toegankelijke documenten: het blijft een raadsel wie daar, op welk moment toe besloten hebben. Laat staan wat daar op dat moment de motivatie was om dit toe te staan. Wij willen daar dan ook graag opheldering over van de gemeente. Immers schept deze ontwikkeling een precedent voor andere bedrijven.

Daarnaast zal bij de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein, op welke wijze dan ook, gekeken moeten worden naar de infrastructuur. Het verbaast ons dat de gemeente hier zo laconiek mee om lijkt te gaan. Een aantal mensen in het dorp maakt zich hard voor een leuker kaaiplein en dan is o.a. infrastructuur voor de gemeente een reden om dit tegen te houden omdat het grotere geheel bekeken dient te worden. Zelfs wanneer een bedrijf wat al aanwezig is op het terrein aankondigt hier een distributiecentrum te willen vestigen, kijken we nog wel eens als het gerealiseerd is.

Dit maakt dat wij ons afvragen: Welk beleid hanteert de gemeente nu? Wanneer is het beleid een Groen Eiland te willen zijn met een slogan van Rust, Ruimte en Natuur veranderd in windmolens en industrie?

Samengevat:

Gemeente wees helder: Welk beleid wilt u voeren? Luister naar uw inwoners, want deze groei gaat ten koste van hen. Zij zijn het die u vertegenwoordigt. Geen grote bedrijven of investeerders.

Met vriendelijke groet en in afwachting van uw reactie;

Dorpsraad Oude-Tonge

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant