Zonder woorden
Zonder woorden

Column Frank/Janine: Terug naar de natuur

Algemeen 217 keer gelezen

Het vraagt flinke voorbereiding maar een stel stoere mannen met dinkey-toys legt in een paar weekeinden een leuke speelplek aan. Een natuurspeeltuin kan je het dan nog niet noemen.

Twee jaar geleden dumpte ik een berg takken op Sluishaven, over van wilgen knotten in de Hoekse Waard. Ik zag grote mogelijkheden en bleef plakken aan de buutenplaets. De wilgen sloegen snel aan. De rest ging op een hoop als speelplek voor kruipende en vliegende beestjes.

Het jaar er op ritselde ik 200 sprietjes ‘bosplantsoen’ die opgroeien als bomen en struiken. Minder vaak maaien geeft bloemen op de dijk meer kans. Elders stak ik oeverplanten uit en zette ze langs de vijver.

Niet dat ik er verstand van heb, ik laat me adviseren door experts. Ik beleef de natuur maar hoef niet zo nodig te weten wat er kruipt, vliegt of groeit.

Volgens mij hebben dieren net zo goed recht op privacy. Inmiddels hebben we brulkikker-concerten en delen we het speeltuinkantoor met een koppel zwaluwen. Tijdens de officiële bijentelling werden onlangs heel bijzondere ontdekt.

Natuur herstelt zich snel. Geen pleidooi om door te gaan met tegelen en gif spuiten. We kunnen onszelf nog redden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant