Afbeelding

Toch “vrij zwemmen” voor kinderen mogelijk door NSWZ certificaat

Algemeen 402 keer gelezen

Nu de versoepelingen langzaamaan toenemen volgen ook de verrassingen en het onbegrip. Een van de belangrijkste items is het recreatief zwemmen voor kinderen tot 18 jaar. Juist dat recreatief zwemmen, ook wel vrij zwemmen genoemd, is zo belangrijk voor kinderen. Met alleen een zwemdiploma zijn kinderen er nog niet. Zwemslagen moeten worden bijgehouden. Voor kinderen is de beste en daarnaast bijna enige manier het recreatiezwemmen. 

Na het behalen van dat diploma is het belangrijk dat kinderen hun vaardigheden blijven oefenen. Landelijk wordt altijd geadviseerd aan ouders om vooral te blijven zwemmen met hun kinderen. 

Nu is de situatie ontstaan dat bij het sluiten van de zwembaden deze mogelijkheid voor miljoenen kinderen is komen te vervallen. Al bijna zes maanden kan er geen gebruik gemaakt worden van het zwembad naast zwemlessen voor kinderen tot 12 jaar. 

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid heeft maanden geleden al aan de bel getrokken voor de noodzaak van het openen van de zwembaden en het gevaar van het niet bij kunnen houden van de zwemvaardigheid. Met het oog op de zomervakantie zijn kinderen die hun diploma al behaald hebben en het niet bij kunnen houden een potentieel gevaar. 

Nu in Den Haag de druk hoog ligt met het oog op versoepelingen, maar de kennis blijkt te missen biedt de NSWZ de helpende hand. Door het ontwikkelen van een eigen les certificaten systeem “agogisch en communicatieve vaardigheden 1,2 en 3” biedt dit zwembaden de mogelijkheid om wel recreatief zwemmen aan te bieden. Lessen tot 18 jaar zijn wel weer toegestaan vanaf wo 20 mei alleen recreatiefzwemmen niet. De zwembaden mogen de les zelf een naam geven en de inhoud zelf bepalen. Na enkele lessen is hier de mogelijkheid een certificaat te behalen. Of dit nodig is hangt van de snelheid van versoepelen af en of er uit Den Haag de mogelijkheid komt de zwembaden verder te versoepelen met recreatief zwemmen. 

Zwembaden en zwemscholen kunnen makkelijk gebruikmaken van dit certificaat. Door de corona crisis zijn de financiële middelen nihil en is de NSWZ er van en voor zwemscholen en zwembaden. Hierdoor is kosteloos aansluiten bij de NSWZ de enige vereiste. Na het melden van het gebruik van dit certificaat word dit op de site vermeld en kan de “les” vanaf 20 mei aangeboden worden. 

Voorzitter van de NSWZ Shiva de Winter, benadrukt dat zij niet tegen de maatregelen zijn, alleen de beleidsmakers missen de daadwerkelijke kennis om op een verantwoorde en goede manier met zwembaden en zwemveiligheid om te gaan.        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant