Nu kunnen de vogels - waaronder de buizerd - hun gebied in alle rust gebruiken voor de zorg voor nageslacht
Nu kunnen de vogels - waaronder de buizerd - hun gebied in alle rust gebruiken voor de zorg voor nageslacht Gert Huijzers

Verstoring broedvogels alsnog gestopt

Algemeen 374 keer gelezen

De grootschalige snoei van bomen bij Sommelsdijk is gestopt. Het is broedtijd en vogels hebben rust nodig om voor nageslacht te zorgen. Na schriftelijke vragen van de fracties Natuur en Water Natuurlijk ziet het waterschap Hollandse Delta dat ook in. Het werk is vorige week stilgelegd tot na de broedtijd.

Het snoeien van bomen aan de buitendijk bij Sommelsdijk ging in de broedtijd gewoon door. In een hoogwerker zaagde een man met een kettingzaag zware takken af. Die kwamen onder de boom in de slootkant en de sloot terecht. Met een kraan zette men de takken op een hoop voor de snippermachine. Het gevolg was verstoring van nesten in de bomen en nesten op de grond waar de takken vielen waren zeker kansloos.

Werken in de broedtijd – na 15 maart – kan wel, maar dan moeten er geen broedende vogels in het terrein zijn. Dat moet voorafgaand aan de werkzaamheden onderzocht zijn. Dat is niet gebeurd. De man in de hoogwerker keek of er nesten waren. Volstrekt ontoereikend. Daarbij kwam dat de Vereniging Natuur en Landschapsbescherming Goeree Overflakkee het bewijs leverde dat er wel degelijk broedende vogels waren. Overtreding van de Wet Natuurbescherming was onze conclusie.

Dringend beroep
Het antwoord op de schriftelijke vragen maakten duidelijk dat de gedragscode voor dit soort werkzaamheden niet voldoende is nageleefd. Een dringend beroep op het waterschap om het werk uit te stellen tot na de broedtijd had effect. Afgelopen vrijdag besloot het college van dijkgraaf en heemraden om het werk met onmiddellijke ingang stil te leggen.

Na de broedtijd gaat het werk verder. Nu kunnen de vogels - waaronder de buizerd - hun gebied in alle rust gebruiken voor de zorg voor nageslacht. We zijn blij met deze uitkomst. Ook is duidelijk geworden dat het waterschap volgend jaar niet meer in de broedtijd gaat snoeien.

Joost Kievit MSc 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant