Vijftig jaar WSV Herkingen. Het bord aan de ingang van het terrein werd onthuld door Loes Oranje, voorzitter jubileumcommissie, en Harmen van Dorsser, voorzitter WSV.
Vijftig jaar WSV Herkingen. Het bord aan de ingang van het terrein werd onthuld door Loes Oranje, voorzitter jubileumcommissie, en Harmen van Dorsser, voorzitter WSV.

Watersportvereniging Herkingen viert vijftig jarig bestaan

Algemeen 796 keer gelezen

Herkingen- In coronatijd is weinig mogelijk. Toch wilde de jubileumcommissie van watersportvereniging Herkingen het 50-jarig jubileum van de vereniging niet zomaar voorbij laten gaan. Afgelopen zaterdag werd het jubileumjaar officieel ingeluid. Een gebeurtenis, die samenviel met de opening van het vaarseizoen.

Door Henk Blanke

Officieel, zo mag je het wel noemen. Want de vlaggen die bij de ceremonie hoorden, werden gehesen door personen die allen een belangrijke rol in of rond de vereniging spelen. En zo wapperden er na afloop van het officiële gedeelte vijf vlaggen: de vlag van WSV Herkingen, die van Goeree-Overflakkee en Herkingen (met het officiële wapen), de Nederlandse driekeur en de blauwe vlag, symbool voor de duurzaamheid van de haven van Herkingen. Daarna werd het jubileumjaar luidruchtig ingeluid met een reveille vanaf de kant en vanaf de gepavoiseerde schepen.

Vijftig jaar
De WSV heeft haar bestaan te danken aan het volledig afdammen van de Grevelingen, op 3 mei 1971. De vrachthaven van Herkingen heeft op dat moment geen functie meer en zou daardoor verworden tot een stinkende modderpoel. Maar, nog op diezelfde dag stak een vijftal inwoners de koppen bij elkaar. Zij besloten tot de oprichting van de WSV Herkingen. Doel: de haven inrichten als jachthaven. Met een groep vrijwilligers werd er voortvarend aan begonnen. Al gauw was de havenkom te klein en werd buitengaats een stuk uitgegraven en een steiger aangelegd. De vraag naar ligplaatsen was echter zo groot, dat er wederom moest worden uitgebreid. In 1981 werd de haven in de huidige vorm geopend door de toenmalige commissaris van de koningin.
Mede door crowdfunding werd in 2015 de bouw van het hart van de WSV, clubhuis ’t Krabbenest, gerealiseerd. Maar de haven is nooit af. Binnen afzienbare tijd wordt er begonnen met het uitgraven van de toegangsgeul tot een lengte van 1,2 km., een breedte van 40 m. en een diepte van 2,75 m.. Er wordt dus voortdurend gewerkt aan verbeteringen, waardoor het voor leden en passanten nog aantrekkelijker wordt de haven als ligplaats te kiezen.

Voorzieningen
WSV Herkingen heeft ongeveer 600 leden, die uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland komen. De vereniging beschikt over 350 ligplaatsen, die over zes steigers verdeeld zijn. Het enthousiasme om lid te worden is groot. Er is op dit moment een wachtlijst van zo’n 60 personen. Dat is mede te danken aan het feit dat de haven van alle gemakken voorzien is: douches, toiletten, en ook een miva-toilet. In ‘t Krabbenest zijn wasmachines en een droger en je kan er je levensmiddelen in de koelkast bewaren. Op de bovenverdieping van het havengebouw zijn allerlei activiteiten mogelijk. Van gezellig een praatje maken, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek tot het koken van je eigen potje. Wil je niet lopen naar het dorp? Er is zelfs een fiets te leen. Ook aan de kinderen is gedacht. Er is een schitterende speeltuin aangelegd met speelvoorzieningen voor iedere leeftijdscategorie.

Vrijwilligers
WSV Herkingen zou je een grote familie kunnen noemen. De vereniging draait nl. op een groot aantal zeer betrokken vrijwilligers, die zich allemaal, naar eigen kunnen, belangeloos inzetten. Het terrein wordt optimaal onderhouden. Binnenkort worden bewakingscamera’s geplaatst en worden douches en steigers vervangen. De professionele machines krijgen een nieuwe, permanente berging. Dit is allemaal vrijwilligerswerk. Dat is ook het geval met de zeillessen aan de jeugd vanaf acht jaar, die in Optimisten en Splashes hun eerste schreden in de zeilkunst zetten. De jeugd heeft de toekomst. Voor de ervaren zeilers worden er regelmatig zeilwedstrijden georganiseerd.
Zo wordt op alle mogelijke manieren geïnvesteerd in de leden, waardoor de vereniging een bloeiende toekomst tegemoet gaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant