"Gelieve hierbij de krant op z'n kop te houden!"
"Gelieve hierbij de krant op z'n kop te houden!" Maya Smitsman

Column F/J: Bevrijding van angst en gebrek

Algemeen 754 keer gelezen

Ik had lekkage gehad; bruine kringen in een goor zachtboard plafond. Een fris behangetje was tegelijk aan de orde. Ik markeerde exact de schilderijhaakjes in de muur zodat na afloop alles weer op zijn plek kwam.

Als tiener pakte ik een gitaar en speel nog steeds in een bandje, stapte op een brommer en rijdt nog steeds op een motor rond. Om zijn vrouw te ontlasten regelde mijn vader een zeilbootje voor zijn wildebrassigge zoons en ik dobber nog steeds voor het strand langs.

Dingen waar ik mee door wil gaan tot het niet meer kan. Nogal behoudend voor iemand die zichzelf progressief wil noemen. Met wat je in je jeugd hebt meegekregen, kun je een leven mee.

Dat begon natuurlijk veel eerder, ik speel nog altijd graag buiten. ‘Wat jij niet wil overkomen, doe dat een ander niet aan’, is er ook een die met de paplepel binnenkwam. In een onstuimige jeugd ging ik wel eens het pad af. Gebeurtenissen waar ik niet trots op terugkijk en niet over hoef uit te wijden omdat ze verjaard zijn. Ik denk het spoor terug gevonden te hebben.

Op mijn beurt leerde ik mijn dochter met mes en vork eten. Voor mij hoeft het niet maar makkelijk als je weet hoe het hoort. En zochten we op koninginnedag het speelgoed uit voor de kleedjesmarkt. Om te verkopen voordat nieuw ingeslagen werd; geld wat je niet hebt kan je niet uitgeven. Kinderen die uit financiële (of geestelijke) armoe niet op sport, knutselen of naar theater zijn geweest, komen in hun gereedschapskist een hoop tekort. In die zin hebben we met zijn allen een grote schuld opgebouwd door de jeugd een jaar lang binnen te houden. Voor mij glijdt een jaar voorbij maar in een kinderleven dient er dan heel veel te gebeuren; een inhaalslag is aan de orde.
Vrijheid schijnt belangrijk te zijn voor de Nederlander, die noemt het spontaan als belangrijke verworvenheid. Vroeg je het twintig jaar geleden betekende dat een auto onder je kont, over twintig jaar wellicht dat je van het gas af bent.

Vrijheid kent verschillende vormen; niet alleen dat jij kunt doen wat jij wilt, zonder dat een ander je daarin beperkt. Franklin D Roosevelt, de uitvinder van de ‘new deal’ een programma waarbij Amerika zich via investeringen de crisis uitwerkte, benoemde afwezigheid van angst en gebrek als even belangrijke fundamentele vrijheden. Indien onze vrijheid bestaat uit geld naar winkelbedrijven brengen en alcohol op straat drinken, terwijl theaters, buurthuizen en musea gesloten blijven, zijn we er nog lang niet. Behoudend of progressief, als wij onze vrijheid mét elkaar kunnen beleven heeft dat grote waarde.

Frank/Janine schrijft regelmatig columns voor 'Groot Goeree-Overflakkee'. Foto: Maya Smitsman

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant