Op 19 juni wordt brouwerij Buutegeweun opgevijzeld. Wie helpt?
Op 19 juni wordt brouwerij Buutegeweun opgevijzeld. Wie helpt?

Help Brouwerij Buutegeweun weer op zijn fundament

Algemeen 1.072 keer gelezen

Oude-Tonge- Het zal je maar gebeuren. Je hebt je brouwproces van een heel speciaal Flakkees biertje in je eigen brouwerij ‘Buutegeweun’ helemaal op orde. Je hebt vijf bijzondere biersmaken ontwikkeld. Je kunt vijf tot zeshonderd flesjes per maand produceren. En dan breekt de coronapandemie uit.

Door Henk Blanke

De introductie op het Ouddorpse Bierfestival, op 28 maart 2020, viel daardoor in het water. Ook de tweede introductie in The World of Drinks in Zierikzee ging niet door. Maar: niet getreurd. Danny Ramdayal en Sjalitha Schop, brouwer en eigenaar van Buutegeweun zijn niet voor één gat te vangen. Zij introduceren hun bieren via facebook en hun website en vinden de plaatselijke middenstand bereid het ambachtelijke drankje in hun assortiment op te nemen. Geen vuiltje aan de lucht dus, totdat…..

Nieuwe tegenslag
De brouwerij Buutegeweun bevindt zich in de, los van het huis van Danny en Sjalitha staande garage aan de Zuiddijk 35 in Oude-Tonge. Een prachtige locatie, ware het niet, dat huis en garage op een dijk staan. En die is gaan verzakken. Gevolg: de fundering van huis en brouwerij moet worden hersteld. Daardoor is het huis niet bewoonbaar en de brouwerij voorlopig niet in bedrijf. Gelukkig hebben zij wat voorraad, waardoor de liefhebbers van de Buutegeweun varianten: Deurzuuper, Meraekels, `n Opdoender, Kelluf en Dongderstraele niet droog komen te staan. Deze zijn voorlopig nog via de verkooppunten te leveren.

Hulp van vrijwilligers
Maar er is licht aan de horizon. De aannemer is druk bezig met de nodige herstelwerkzaamheden, die volgens schema verlopen. Op zaterdag 19 juni a.s. moet echter een behoorlijk huzarenstukje worden uitgevoerd. Dan wordt, onder supervisie van de aannemer, de woning opgevijzeld en weer rechtgezet. Om de kosten binnen de perken te houden is daar heel veel hulp bij nodig. Danny en Sjalitha vragen om een veertigtal vrijwilligers. Zij moeten bereid zijn om op die dag, van ’s morgens half acht tot ’s middags één uur, mee te helpen om deze klus te klaren. Ervaring is daarvoor niet nodig. Iedere volwassene kan helpen. Een handje toesteken om te zorgen brouwerij Buutegeweun, na zoveel tegenslag, weer in bedrijf te krijgen, is voldoende. Vrijwilligers kunnen zichzelf en anderen opgeven via de email, telefonisch, via whatsapp en via de website. Voor koffie, versnaperingen en veiligheidsmiddelen, zoals mondkapjes, wordt gezorgd. Voor iedere vrijwilliger is er een bedankje na afloop.
Meld je aan via: brouwerijbuutegeweun@gmail.com of https://buutegeweun.wixsite.com/home of bij Sjalitha Schop (eigenaar), tel. +31639050070 of Danny Ramdayal (brouwer), tel. +31640792375.
Met jouw hulp draait brouwerij Buutegeweun binnenkort weer als vanouds, of te wel ‘geweun’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant