Petra Blokker (l) van Faunapark Flakkee en Karen van Burg van Schoon Goeree-Overflakkee. Foto: Jacquelien Wielaard
Petra Blokker (l) van Faunapark Flakkee en Karen van Burg van Schoon Goeree-Overflakkee. Foto: Jacquelien Wielaard

Schoon GO raapt blik voor Faunapark Flakkee

Algemeen 270 keer gelezen

Nieuwe-Tonge – De vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee waren vrijdagmorgen te vinden in en om Nieuwe-Tonge om daar het zwerfafval te lijf te gaan. Deze keer met een extra missie: alle blik werd apart verzameld om te worden verkocht. De opbrengst is voor Faunapark Flakkee.

Door Jacquelien Wielaard

‘Blijf blij met blik’ zo luidde ooit de slogan, waarbij werd gewezen op een afvalbak. Helaas worden nog talloze blikjes, na het nuttigen van de inhoud, achteloos op straat of in de natuur achter gelaten. Ontsierend, milieubelastend maar ook gevaarlijk. Blikjes die in gras terechtkomen worden door grasmaaiers versnipperd en komen zo regelmatig terecht in de maag van graseters. Koeien die het binnenkrijgen lijden enorm veel pijn en gaan er vaak aan dood.

Naar schatting belanden per jaar 150 miljoen blikjes in het milieu. Reden waarom de overheid statiegeld op blik gaat invoeren. Vanaf 31 december 2022 wordt 15 cent per blikje gerekend.

Dat de hoeveelheid blik in de natuur alleen maar toeneemt weten de rapers van Schoon Goeree-Overflakkee als geen ander. Hun knijpers hebben al kilo’s blik bij elkaar gebracht. Marlies Hegge, één van de vrijwilligers, kwam op het idee om het aluminium in te leveren bij de metaalhandel en de opbrengst te schenken aan Faunapark Flakkee. Het dierenpark aan de Duivenwaardsedijk heeft het moeilijk als gevolg van de coronamaatregelen en is nog steeds gesloten voor publiek.

Er zijn eerdere acties op touw gezet, onder andere door het park zelf, waaronder de mogelijkheid om een dier te adopteren. Maar ook door anderen zoals door Manuela Dingemans die onder de naam Maanufactory armbandjes verkoopt waarvan driekwart van de opbrengst voor het park is.
Afgelopen februari liet minister Schouten weten dat dierenparken in aanmerking komen voor subsidie. ‘Met deze regeling die nu beschikbaar komt, krijgen de dierentuinen wat lucht. Maar de komende periode zal zwaar voor hen blijven. Ik zie gelukkig ook diverse particuliere initiatieven die de dierentuinen helpen,’aldus Schouten in een persverklaring.

Petra Blokker van Faunapark Flakkee: ‘Ja, we komen in aanmerking voor subsidie maar er is meer nodig om door te gaan. Dat hangt vooral af van de vraag wanneer we open kunnen.’ Petra is nu bezig met het schrijven van een transitieplan, een van de subsidievoorwaarden. In dit plan beschrijven dierentuinen ook hoe ze kijken naar het dierenwelzijn, educatie en conservatie in hun dierentuinen in de toekomst.

Die toekomst blijft onzeker maar voorlopig is Petra heel blij met de steun die het park ontvangt via particuliere initiatieven, want alle beetjes helpen. zie ook www.faunaparkflakkee.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant