Wie helpt bij het oplossen van het tochtprobleem op het leugenbankje aan de Stellendamse haven?
Wie helpt bij het oplossen van het tochtprobleem op het leugenbankje aan de Stellendamse haven?

Het tocht op het leugenbankje aan de Stellendamse haven

Algemeen 472 keer gelezen

Stellendam- Een paar jaar geleden werd het oude leugenbankje aan de Stellendamse haven vervangen door een gloednieuw exemplaar. Over het ontwerp was grondig nagedacht.

Door Henk Blanke

In samenwerking met United Fish Auctions, de gemeente Goeree-Overflakkee en de vaste gebruikers werd het oude vervangen door een gloednieuw exemplaar. Daarbij is gebruik gemaakt van herkenbare materialen, die ook aan boord van vissersschepen gebruikt worden. Het bankje zelf is gemaakt van hardhouten dekdelen. De pijlers waartussen het zitgedeelte geplaatst is, worden gevormd door de trekstang van de SumWing, een innovatief onderdeel van een visnet. Het dak is een onderdeel van de stuurhut, in visserstaal de pet genoemd.

Tocht
Toch voldoet dit geavanceerde bankje niet aan de verwachtingen. De wind heeft er nl. vrij spel. Om dit op te lossen is er aan één kant een perspex scherm geplaatst. Maar de meeste wind komt van de andere kant. Daarom zou daar een tweede scherm geplaatst moeten worden. En om het geheel te vervolmaken vormt het dichten van het tochtgat op het dak de ultieme oplossing.

De vraag is en blijft echter: ’Wie gaat het initiatief tot deze verbetering nemen en wie gaat dat betalen?’ Tot op heden is dat niet bekend, maar misschien dat dit artikel kan bijdragen tot de oplossing van dit probleem.

Waarover spraken zij?
Al sinds jaar en dag is het leugenbankje een belangrijke sociale ontmoetingsplek op de haven. Dagelijks komen daar gepensioneerden en buurtbewoners samen voor een praatje. Je zou het kunnen typeren als een plek voor 'hang-ouderen'.
De meesten wonen op het westelijk gedeelte van het eiland. Zowel 's ochtends als 's middags wordt het bemand door een vaste ploeg. Zij komen uit verschillende beroepsgroepen, wel grotendeels gelieerd aan de visserij. De oud vissers, scheepsbouwers, havenwerkers, dijkwachten en vrachtwagenchauffeurs komen per fiets, e-bike, scootmobiel of auto naar de verzamelplek om daar te praten over actuele en historische zaken. Onderwerpen als visvangst, de prijs van de vis, bouw en verbouw van (vissers)schepen, vangstbeperking, verboden visgebied, sanering van de vissersvloot, maar ook nieuwbouw van schepen en de diepte van de vaargeul passeren de revue. Uiteraard komt het Nederlandse weer ter sprake. Ook goedbedoelde roddel kan niet achterblijven. En daarbij wordt de leuze die het bankje siert ‘'t is echt waer' met de nodige korrels zout geïnterpreteerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant