Afbeelding

Aspecten rond vergunningverlening Comgoed

Algemeen 727 keer gelezen

Raadslid Aat van Alphen legt uit over de aspecten rond Verklaring van geen bezwaar, die de gemeenteraad moet uitspreken over de bouw van een bioboardfabriek en compostinrichting van Comgoed in Oude-Tonge.

Voor een bedrijfsterrein geldt, net als voor andere locaties, een bestemmingsplan. Daarin staat onder andere vermeld de toegestane oppervlakte per bedrijf en regels over de bebouwing zoals maximale goothoogte. Daarnaast bevat het (spel)regels over wegen, watergangen en groen.

De vestiging van een nieuw bedrijf op zo’n terrein gaat meestal geruisloos. Het college van burgemeester en wethouders bekijkt de aanvraag van de ondernemer en als zich geen noemenswaardige zaken (afwijkingen) voordoen wordt de vergunning verstrekt. De gemeenteraad komt daar verder niet aan te pas. Anders wordt het als een ondernemer zich meldt met een aanvraag die sterk afwijkt van de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt.

De aanvraag van Comgoed Beheer voor de vestiging van een bioboard fabriek op een bedrijfsterrein in Oude-Tonge wijkt op belangrijke onderdelen af van de spelregels. Het gaat dan in hoofdzaak (details daargelaten) om een overschrijding van de oppervlakte die nodig is voor de vestiging van de fabriek en een overschrijding van de milieucategorie. Dit laatste behoeft enige toelichting.

Toelichting
Voorbeeld. Op een bedrijfsterrein is een groothandel in mondkapjes gevestigd. Zo’n bedrijf veroorzaakt geen stankoverlast, produceert geen lawaai en trekt ook geen of weinig extra verkeersbewegingen aan. Er is sprake van een lage milieucategorie. Maar neem nu een olieraffinaderij. Stank, lawaai, luchtverontreiniging en ga zo maar door. Zo’n bedrijf valt in de hoogste milieucategorie. In ons land geldt de categorie 1 tot en met 6. Comgoed valt in een hogere milieucategorie dan is toegestaan. In Oude-Tonge is dat maximaal 3.2 . Comgoed scoort 5.1. Te hoog dus.

Maar dan komt het (voor velen vreemde) aan de zaak: vanwege de hogere milieucategorie is het niet de gemeente Goeree-Overflakkee maar de provincie Zuid-Holland die daarover gaat. En de provincie keurt de aanvraag goed. Dat deel van de aanvraag gaat onder andere over stank, lawaai, stikstof en verkeer. Kortom de milieubelasting.

En dan is het de beurt aan de gemeente. Die moet een uitspraak doen over de overschrijding van de oppervlakte. Toegestaan is 20.000 m2. Zeg maar twee voetbalvelden. Maar Comgoed heeft zo’n beetje 9 voetbalvelden nodig. En daarover moet de gemeenteraad zich uitspreken. In deftige termen uitgedrukt: de gemeenteraad wordt gevraagd een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Officieel wordt van de gemeenteraad verwacht dat een uitspraak gedaan wordt over “een goede ruimtelijke ordening” In gewone mensentaal: heeft de vesting van de fabriek invloed op het woon- en leefklimaat van Oude-Tonge?

Gemeenteraad
De gemeenteraad moet in mei aanstaande een uitspraak doen. Wordt de verklaring niet afgegeven, dan gaat het feest niet door. De beslissing wordt overigens bemoeilijkt omdat de raad weinig tijd tot overdenking is gegeven. Toen de aanvraag in augustus 2020 werd ingediend had deze door het college van burgemeester en wethouders direct doorgezonden moeten worden naar de gemeenteraad. Dat is nagelaten. Een extra complicatie.

Wordt vervolgd.


Aat van Alphen
Fractie Eiland van Vrijheid

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant