Het gezicht op Oude-Tonge gaat er in de toekomst mogelijk zo uitzien.
Het gezicht op Oude-Tonge gaat er in de toekomst mogelijk zo uitzien.

Raad stelt beslissing van ‘geen bezwaar’ Comgoed uit

Algemeen 576 keer gelezen

“Dit voelt als een overval”. Aan de gemeenteraad rest slechts een ‘verklaring van geen bezwaar’ voor de oprichting van de bioboardfabriek en compostering van organisch materiaal/verwerking dierlijke mest van de firma Comgoed op het bedrijventerrein van Oude-Tonge. Maar dat lijkt onmogelijk voor een aantal fracties in de raad. Te groot, te hoge milieucategorie, toename omgevingsveiligheid, toename bedrijvigheid.

Door: Maria Evers

Niet alleen de gemeenteraad voelde zich overvallen door het raadsvoorstel, ook de dorpsraad van Oude-Tonge. “De impact op het dorp is groot, wat betreft de horizonvervuiling (er komen silo's en twee schoorstenen van 22 meter hoog) de stank/geuroverlast en ook de toename van vrachtverkeer. De compostering valt onder milieucategorie 5 in plaats van de huidige toegestane 3. (Ter vergelijking: raffinaderijen vallen in categorie 6). Ons bezwaar is dan ook vooral gericht op dit onderdeel.”

Petitie
De dorpsraad stuurde een bezwaarschrift in en een petitie met ruim duizend handtekening. Op onze aanvullende vragen was de reactie, dat er is besloten momenteel niet in gesprek te gaan met de pers, maar wel binnenkort met de grondeigenaar.
Reacties op Facebook

Overlast en fijnstof
Er wordt gewezen op de stank die zo’n fabriek veroorzaakt, de horizonvervuiling en een enorme toename van vrachtverkeer. “En toch wil men dit laten gebeuren. Volgens wethouder Markwat een snelle manier om de staalslakken toe te dekken.” Ook wordt er gewaarschuwd voor gezondheidsschade: “Het RIVM waarschuwde in 2018 al voor gevaarlijk fijnstof dat deze centrales uitstoten. De waarden liggen hoger dan die van een kolencentrale.” Tijdens de gemeenteraadsvergadering hoorden we al bij verschillende partijen dat zo’n enorme installatie niet op ons eiland thuishoort, maar eerder op de Maasvlakte of Pernis. Ook bewoners wijzen daarop: “Een installatie zoals deze past meer in de Europoort en niet bij een dorp.”

Hypocriet
Een kritisch volger: “Dus, Gemeente Goeree-Overflakkee, eerst dumpen jullie die staalslakken zo ongeveer in de achtertuin van Oude-Tonge. Vervolgens gaan jullie een campagne op touw zetten, want onze gemeente moet vooraan staan met vergroenen, verduurzamen en klimaat. En dan gaan jullie om te verbergen dat die ziekmakende, milieuverontreinigende staalslakken hier liggen - die recht tegenover diezelfde doelen staan - er een fabriek op zetten! Schandalig, als dit doorgaat moeten jullie je kapot schamen!”

Politiek
De bewoners begrijpen dat wanneer de gemeenteraad de verklaring van geen bezwaar afgeeft, er geen wijziging van het bestemmingsplan hoeft plaats te vinden. Oproep aan de politiek: “Vitale Kernen dit is het moment dat jullie je kunnen bewijzen en waarmaken wat jullie hebben beloofd. Dit moet gestopt worden!”

Of wat algemener: “We hopen dat er genoeg partijen en raadsleden zijn, die niet meestemmen met dit belachelijke plan dat eerder thuishoort in Pernis dan in landelijk gebied. Dat er eens de kant van de bevolking wordt gekozen (waar men voor aangesteld is).” En: “Is Oude-Tonge nog niet hard genoeg gestraft met windmolens en vervuiling uit andere gemeenten? Nog maar wat troep hierheen. Op welke partij zullen we de volgende keer stemmen?”

Oostflakkee afvalputje
"Wordt met zijn alle toch eens wakker.”, roept een inwoner van de Langstraat. "Hier gebeurt hetzelfde als met al die windmolens die gebouwd zijn. Ze gaan gewoon hun eigen zin zonder te luisteren naar de omgeving. En als het maar ver genoeg is van Dirksland en Ouddorp dan maakt het niet uit. Als er maar geld aan verdiend wordt. Onze wethouder Marktwat heeft heel veel boter op zijn hoofd en vindt alles oké als het maar niet in de buurt van zijn eigen woonomgeving is. Een gladdere aal is er niet en ik weet dit uit eigen ervaring. Zolang de SGP het hier bepaalt zal het altijd zo blijven dat Oost Flakkee het afvalputje blijft en West Flakkee waar de SGP-ers wonen wordt beschermd.”

Oostflakkee siddert onder juk SGP
"De dorpsraad zit er achteraan, of dat gaat helpen is een 2e. Deze gemeente staat er om bekend dat ze niet heel goed luistert naar de bewoners.” Maar volgens burgemeester Grootenboer gaat er veel wel goed in de nieuwe gemeente.

Er zijn bewoners die daar duidelijk een andere mening over hebben. "Wat een gemeentebestuurders en burgemeester hebben we overgehouden aan de samenvoeging van Goeree-Overflakkee, om te huilen dit.” En "Als de SGP geen bezwaar heeft tegen het plan, kunnen wij in Oostflakkee het schudden, terwijl we hier nauwelijks gereformeerd zijn!” Een oproep: "Gemeente en Gemeenteraad luister naar de inwoners. Dat is uw taak!”

Strategie
Nu de druk opvoeren met nog meer handtekeningen en Oostflakkee wakker schudden want anders wordt het stilletjes toch nog op een akkoordje gegooid.” De dorpsraad wordt opgeroepen: “Beste dorpsraad, je kunt je hier toch niet bij neer leggen? Jullie weten de gevolgen ook wel als dit hier komt. Eerst die hennep en nu dit, op een terrein met staalslakken van dezelfde ondernemer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant