Afbeelding

Herontwikkeling sirenemast te Achthuizen

Algemeen 571 keer gelezen

In het plantsoen nabij de Schoolstraat staat al jarenlang een sirene opgesteld, zie onderstaande foto. KPN wil deze sirenemast graag herontwikkelen tot een gecombineerde sirene/telecommunicatiemast omdat de kwaliteit van dienstverlening voor mobiel bellen en gebruik van het Internet door de inwoners van Achthuizen en omgeving onvoldoende is. Na herontwikkeling van de sirenemast zal de dekking aanmerkelijk beter zijn waardoor ook de inwoners van Achthuizen en omgeving kunnen beschikken over snel en stabiel Internet op hun mobiele telefoons en wordt de goede bereikbaarheid van het alarmnummer 112 ook voor de toekomst gegarandeerd. Daarnaast is de sirene buiten de bebouwde kom beter te horen. KPN heeft Oxperts Antenna Sites B.V. (Oxperts) gevraagd om de herontwikkeling van de sirenemast voor te bereiden. Hieronder lichten wij de herontwikkeling van de sirenemast nader toe.

Nieuwe mast
De huidige plaats van de sirenemast is voor herontwikkeling minder geschikt. Iets verderop, in het plantsoen nabij de voetbalvelden is er meer ruimte en staat de mast minder in de weg. De nieuwe mast izal een aantal meter hoger worden dan de oude. Dat heeft als voordeel dat de sirene nu voor direct aanwonenden minder overlast zal geven en dat het bereik van de mast en dus de kwaliteit van ontvangst van sirene en mobiel netwerk aanzienlijk wordt verbeterd.

Nieuwe apparatuur
De nieuwe apparatuur zal in eerste instantie de bekende 4G-apparatuur betreffen. Onlangs heeft de rijksoverheid aan de drie mobiele operators, waaronder KPN, 5G frequenties toegewezen. Het betreft hier reguliere 5G frequenties waarmee 4G evolueert naar 5G net zoals vroeger GSM is geëvolueerd naar 3G (UMTS) en 3G naar 4G. 5G frequenties in hogere frequentiebanden worden pas de komende jaren door de rijksoverheid aan de mobiele operators toegewezen. U wordt over de ontwikkelingen op het gebied van 5G in de landelijke media op de hoogte gehouden. Ook kunt u overheidsinformatie vinden over 4G en 5G op de website van het Agentschap Telecom (bijvoorbeeld op https://www.antennebureau.nl/antennes-en-techniek/soorten-antennes/antenne-voorbeeld en https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/dossier-5g). Met de nieuwe apparatuur zal KPN voldoen aan de door de overheid opgelegde verplichting om 98% van het gemeenteoppervlak te voorzien van kwalitatief goede mobiele telecommunicatiediensten.

Antennes en gezondheid
Voor wat betreft gezondheid kunnen we aangeven dat KPN zich vanzelfsprekend zal houden aan alle wet- en regelgeving op dit gebied. Op de website van het Antennebureau, onderdeel van het Agentschap Telecom, kunt u overheidsinformatie vinden over antennes en gezondheid (bijvoorbeeld op https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid en https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/resultaten-metingen-straling-antennes). Op deze website is de meest relevante informatie over gezondheid en zendmasten te vinden. De inhoud van de website wordt regelmatig ‘up to date’ gemaakt. Ook de Gezondheidsraad houdt nauwgezet de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en zendmasten in de gaten, zie:https://www.gezondheidsraad.nl/organisatie/straling/documenten.En op de site van het RIVM is ook de nodige informatie over Elektro-magnetische velden te vinden, zie:https://www.rivm.nl/elektromagnetische-velden/emv-in-dagelijks-leven#Vergelijkingvaninternationaalbeleidmetbetrekkingtotelektromagnetischevelden.

Vragen
Als u vragen over het bovenstaande heeft dan kunt u deze tot en met 31 maart 2021 per e-mail sturen aan info@oxpertsconsultancy.com. Het streven is om vragen binnen een week na ontvangst te beantwoorden. Bij de beantwoording van de vragen zullen ook KPN en het Antennebureau waar nodig ingeschakeld worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant