Afbeelding

Dementiemonitor: Zus

Algemeen 475 keer gelezen

Het is winter in coronatijd, alles loopt anders dan normaal. Maar het abnormale loopt nu al zo lang, dat daar ook weer een ritme in komt dat bijna normaal aanvoelt. Geen samenkomsten met familie en vrienden, slechts één persoon per dag op bezoek. Wat gelukkig wel mogelijk blijft is bellen. 

Zo is er een regelmaat ontstaan van wekelijks bellen met mijn vriendin. Gisteren belde ze weer. Het gesprek kwam op haar oudste zus, bij wie een jaar geleden de diagnose beginnende dementie gesteld is. Zij, die zus dus, gaat achteruit. Dit blijkt uit dingen die ze niet meer zelfstandig kan regelen. Zij raakt het overzicht kwijt. Gelukkig heeft mijn vriendin op aanraden van de casemanager veel info over de ziekte kunnen vinden op internet en wel op de site van Alzheimer Nederland.

Naar aanleiding van die informatie heeft ze samen met haar zus haar zaken kunnen regelen. Mijn vriendin mag nu bijvoorbeeld de bankzaken van haar overnemen en (mee)beslissen over medische ingrepen. Door haar ziekte is ze wilsonbekwaam wat inhoudt dat zij “gebrek heeft aan vermogen om rationeel te denken”.
Bij de notaris hebben mijn vriendin en haar zus laten vastleggen dat mijn vriendin dit mag doen. Ze hebben in een volmacht vast laten leggen dat mijn vriendin de financiële belangen en vertegenwoordiging van medische beslissingen op zich neemt.

Als ze dit niet hadden gedaan voordat ze wilsonbekwaam werd, dan had via de kantonrechter beschermingsbewind (financieel) of curatele (financieel en welzijn) geregeld moeten worden. Als bewindvoerder heb je verantwoordelijkheden en verplichtingen. Jaarlijks leg je verantwoording af aan de kantonrechter, zodat onafhankelijk toezicht is gegarandeerd. Ook moet de kantonrechter soms toestemming geven, bv. voor uitgaven boven de € 1500, verkoop van het huis, afsluiten van een hypotheek, huur of verhuur, aanvragen of verstrekken van leningen, beleggen van geld, schenken of aannemen van schenking of het starten van een juridische procedure. Je kunt ook een professionele bewindvoerder inschakelen, hier zitten dan wel kosten aan verbonden.

Curatele is de meest aangrijpende beschermingsmaatregel. Als je onder curatele staat ,mag je geen enkele rechtshandeling meer verrichten zonder expliciete toestemming van de curator. De taken van een curator gaan verder dan die van een bewindvoerder. Zo kun je als curator een aankoop van je naaste achteraf ongedaan maken, een bewindvoerder heeft die bevoegdheid niet. Ook houd je de boekhouding van je naaste bij. De curator legt net als de bewindvoerder jaarlijks verantwoording af aan de kantonrechter.

Gelukkig kan de zus zich met de nodige hulpmiddelen thuis nog aardig redden en gaan mijn vriendin en haar zus regelmatig een stukje fietsen als het weer het toelaat. De zus gaat zelf nog naar koersbal in het sportcentrum en naar de kerk in het dorp.

Volgende week bel ik mijn vriendin weer en hoor vast het vervolg.

Wilt u meer lezen over bewindvoering en curatele dan kunt u de brochure: “regelen bij dementie” bestellen bij Alzheimer Nederland.

Els Mulder Vrijwilliger bij Alzheimer GO

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant