Afbeelding

Leo Blok: Foto van vroeger

Algemeen 310 keer gelezen

De foto van deze week is nog niet zo oud, maar is intussen wel een felbegeerd verzamelobject geworden en een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Goeree Overflakkee. Nadat Sommelsdijk de enige Zeeuwse gemeente op Flakkee was en later het eiland na een herindeling uit een drietal gemeenten ging bestaan, kwamen de plannen om van het eiland één gemeente te maken.

Niet iedereen was daar blij mee. Met name Goeree, dat toen al uit Goedereede, Ouddorp en Stellendam bestond had er grote moeite mee. Het behoud van de eigen identiteit was belangrijk, maar zeker ook de gemeentelijke financiën, die aan de Goereese kant meer geld vertegenwoordigden dan op de rest van het eiland.. In 1960 was er in Hellevoetsluis ook geprotesteerd tegen de nieuwe gemeente die uit Nieuwenhoorn, Nieuw Helvoet en Hellevoetsluis zou gaan. bestaan, Maar die protesten waren speelser dan de paleisrevolutie die in Goeree ontstond

Het gemeentebestuur van Goeree, breed gesteund door de bevolking liet een speciale ansichtkaart ontwerpen met een voorgedrukt adres aan de Vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer,. De vele inzenders hoefden niet eens een postzegel te plakken. Prominent was de mededeling 'Wij willen geen herindeling' .Verder hoefde alleen de afzender ingevuld te worden. De ernst van de protesten werd vooral duidelijk uit de voorkant van de kaart waar bijvoorbeeld de in dialect geschreven tekst 'Oak Trix vind die rotte fusie mar helemaal niks' en; Geen Fusie anders Ruzie' duidelijke taal spraken. Het hielp niet, de samenvoeging ging gewoon door, als was het dan gedwongen. De inwoners van Voorne staat straks hetzelfde te wachten. Komen ze er niet uit, dan zal de provincie zeker handelend optreden.

Wie de foto van deze week (voor en achterkant) digitaal wil ontvangen of eigen verhalen/foto's met ons wil delen kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij gaan meteen voor u aan de slag..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant