In Oude-Tonge, bij de historische molen, had Marieke een ontmoeting met Robert Koster van Deltawind.
In Oude-Tonge, bij de historische molen, had Marieke een ontmoeting met Robert Koster van Deltawind.

Marieke van Duijn (PvdA) fietst over een schoon eiland

Algemeen 234 keer gelezen

Op zoek naar groene initiatieven fietst Marieke van Duijn door Nederland. Als kandidaat voor de tweede kamer laat ze zich inspireren hoe mensen bezig zijn met een duurzamer Nederland. In haar fietstocht zoekt ze naar ideeën die op haar bagagedrager mee kunnen naar Den Haag. Op 26 februari startte haar Flakkeese etappe in Stellendam waar ze kennis maakte met het positivisme van de vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee. Ze zijn content met de invoering van statiegeld op PET-flesjes en blik én met de medewerking van de gemeente. De afvoer is prima geregeld.

‘Als het ophaalsysteem in werking treedt waarbij voor restafval betaald moet worden, vinden we een oplossing’ verzekert initiatiefnemer Marcel Breve. ‘Dat de gemeente geen prullenbakken neerzet op plekken waar illegaal gekampeerd wordt, begrijp ik. Maar het zijn onze vaste vindplaatsen van zwerfvuil’. Tip van Marcel is vaker handhaven ‘alternatieven moeten er dan wel zijn, toeristen verjagen is niet onze bedoeling’.

De volgende stop was bij Jacob Jan Dogterom van een groot familiebedrijf in tulpen. Hij wil het bedrijf én moeder aarde aan zijn kinderen doorgeven. Duurzaam produceren is voor hem de toekomst. Wanneer de bollen de grond uit zijn en gedroogd worden, is hij een energieslurper die er tankwagens propaan doorheen jaagt. Hij overweegt investeringen om die warmte, het jaar door, zelf op te gaan wekken en op te slaan als aardwarmte en waterstof. Een ingewikkelde beslissing vanwege de vele regels, zo luidde de boodschap naar het aspirant kamerlid.

In Oude-Tonge, bij de historische molen, had Marieke een ontmoeting met Robert Koster van Deltawind. De 30 jaar oude coöperatie als windenergiebedrijf bestempelen is, volgens hem, een misverstand. ‘Onze drijfveer was destijds duurzame energie met daarbij windmolens als middel, besparing stond altijd hoog op de agenda, energietransitie is nu de opgave; in 2050 allemaal van het aardgas af. Wij gaan onze leden daarin begeleiden’.

PvdA-raadslid Jaap Willem Eijkenduijn mengt zich in het gesprek. ‘De urgentie van klimaatverandering en CO2-reductie is voor (bijna) iedereen duidelijk’. Woningisolatie is volgens hem snel terugverdiend; ‘huurders van een woningcorporatie hebben voordeel ten opzichte van huizenbezitters, die zelf voor de investering moeten opdraaien’. Eijkenduijn vindt de duurzaamheidslening een goede start maar op termijn omslachtig. ‘De overheid moet mensen die de verduurzaming niet kunnen betalen helpen met geld en slimme inkoop. De energietransitie hoeft én mag niet kostenverhogend uitpakken. Er is niet één oplossing. Het wordt maatwerk. Voor de één is een warmtepomp de oplossing, voor de ander waterstof en voor een ander weer een dorp-warmtenet. De overheid moet hier de burger gaan helpen.’

Overladen met indrukken én de wind in de rug fietste Marieke af naar het Brabantse.

Marieke startte in Stellendam waar ze kennis maakte met het positivisme van de vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant