Afbeelding

Column Andrea Stribos - Zilt: NIKS NIEUWS EN TOCH

Algemeen 127 keer gelezen

Wie regelmatig denkt dat de wereld gek geworden is, zou misschien eens een boek over geschiedenis kunnen lezen. Alleen al de verhalen over koningshuizen door de eeuwen heen. En die gaan dan over de meest opvallende gebeurtenissen, over dingen die de moeite waard waren om op te schrijven! De gewone burger had nogal wat te verduren onder de grillen van machthebbers. Belastingen die nauwelijks op te brengen waren, terwijl men in de paleizen de financiële en morele grenzen steeds verder oprekte. Burgers ‘kenden hun plek’, maar telkens weer zie je dat de toestand zo verschrikkelijk wordt dat er niets anders meer mogelijk lijkt dan opstand, revolutie.

Wie nu denkt dat deze ellende natuurlijk alles te maken heeft met de monarchie, dat koningshuizen moeten verdwijnen, zou gewoon moeten doorlezen in de boeken over geschiedenis. Want daar waar koningen en koninginnen werden vervangen door presidenten, zien we uiteindelijk teleurstellend weinig verbeteringen.

Wie denkt dat technologische vooruitgang betekent dat de wereld beter en beter wordt, zou misschien moeten blijven lezen in boeken over geschiedenis. Over bijvoorbeeld de textielindustrie, die veel moois bracht, maar tegelijkertijd heel jonge kinderen de fabrieken injoeg waar ze zo’n 14 uur per dag schadelijke stoffen inademden en voor hun slavenwerk een paar stuivers ontvingen. Net als hun ouders. Lees over het werk in fabrieken en mijnen, lees over de omstandigheden waaronder arbeidersgezinnen -en zij niet alleen- werkten en woonden. Terwijl de grote jongens groeiden en bloeiden. En dit alles in Nederland, hè. Oók in Néderland. Nog niet eens zo lang geleden.

Lees. Lees! Tot u bij het heden aankomt. Over hoe fantastisch onze computers zijn. En dat zijn ze! Maar lees dan tegelijkertijd over de wantoestanden in landen waar materialen voor onze mobieltjes vandaan komen. Lees over misbruik en onderdrukking in verleden en heden, lees over wanhoop en veerkracht. Bij zowel machthebbers als burgers. De wereld mag veranderen, maar de mens blijft ten diepste hetzelfde. Dat zie je in boeken over geschiedenis. En in de krant van nu. En toch: Onze stem op 17 maart doet er toe. Toch...



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant