De Alzheimer Telefoon is dagelijks bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.
De Alzheimer Telefoon is dagelijks bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.

De Dementiemonitor over mantelzorgers

Algemeen 163 keer gelezen

Alzheimer Nederland heeft samen met het Nivel, een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut, onderzoek gedaan naar het welzijn van mantelzorgers van mensen met dementie. Hoe ervaren zij het zorgen voor hun naaste? Wat is de invloed van het mantelzorgen op hun sociale leven? Zijn zij vaker eenzaam? Hoe dementievriendelijk is hun omgeving volgens hen? Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor hun zorgbelasting?

Dit jaar werden 3.577 mantelzorgers bevraagd, het landelijke rapport is te downloaden via https://www.alzheimer-nederland.nl/dementiemonitor. De regionale uitslagen vindt u bij: https://www.alzheimer-nederland.nl/goeree-overflakkeehoeksche-waard. De belangrijkste landelijke uitkomsten op een rij:

1 op de 7 mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zwaar belast of overbelast.

Bijna 70% van de mantelzorgers die zorgen voor een thuiswonende naaste met dementie, voelt zich sinds de coronacrisis meer belast met de zorg voor de naaste.

De ondersteuning van vrijwilligers en van begeleiders van de dagbesteding is in de meeste gevallen afgenomen tijdens de coronacrisis.

De ondersteuning van buren nam echter bij een deel van de mantelzorgers juist toe: 27% gaf aan meer ondersteuning van buren te ontvangen sinds de crisis.

Onder mantelzorgers die ondersteuning ontvangen van een casemanager dementie gaf 20% aan dat deze ondersteuning afnam sinds de coronacrisis.

Het aantal mantelzorgers dat zich eenzaam voelt ligt met 12% iets lager dan in 2018 (14%).

Casemanagement dementie (82%), informatie en voorlichting (53%), en hulp bij het huishouden (50%) zijn de meest gebruikte vormen van zorg en ondersteuning onder mantelzorgers van thuiswonende mensen met dementie.
De meeste mantelzorgers in deze peiling (61%) zien casemanagement dementie als de meest noodzakelijke vorm van ondersteuning om de naaste met dementie zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen.

Het aantal mantelzorgers dat dit vindt is met 20% gestegen ten opzichte van 2018. Mantelzorgers zijn iets vaker gewezen op hun recht op casemanagement: in 2020 was dat 55% en in 2018 52%.

Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, gaven in 2020 toch nog drie op de tien mantelzorgers aan niet door hun huisarts, praktijkondersteuner of wijkverpleegkundige gewezen te zijn op het recht op casemanagement. Verbetering blijft hier dus mogelijk. Voor alle informatie of handige tips: dementie.nl en alzheimer-nederland.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant