Help de lokale boekhandel te overleven tijdens de lockdown door boeken te bestellen. Dat kan via hun site, WhatsApp, telefonisch of per mail. U helpt ook uzelf, want de boekhandel is het tankstation voor de geest!
Help de lokale boekhandel te overleven tijdens de lockdown door boeken te bestellen. Dat kan via hun site, WhatsApp, telefonisch of per mail. U helpt ook uzelf, want de boekhandel is het tankstation voor de geest!

Boekhandel moet zien te overleven tijdens de lockdown

Algemeen 1.310 keer gelezen

Veel ondernemers hebben het moeilijk door de lockdown. Vaste lasten als huur, salarissen en verzekering gaan gewoon door terwijl de inkomsten minimaal zijn. Onlangs was er in verschillende media de oproep om de lokale boekhandel te steunen door er boeken te bestellen. Reden voor de redactie van Groot Goeree-Overflakkee een gesprek te hebben met Heleen van Esbroek van boekhandel Middelharnis.

Door Nick Ehbel

Hoe is het met de boekhandel gegaan tijdens de lockdown?
Heleen: “De boekhandel zelf is gesloten. Gelukkig hebben wij wel redelijk wat bezorgbestellingen. Mensen weten ons gelukkig wel enigszins te vinden voor het bestellen van boeken. Boeken bezorg ik zoveel mogelijk persoonlijk thuis. Er kan besteld worden via onze site www.boekhandelmiddelharnis.nl of via info@boekhandelmiddelharnis.nl en dan komen we er altijd wel uit hoe dat gaat.”

Wat veel mensen niet weten is dat boekhandels vooraf boeken inkopen en voorfinancieren. Bol.com doet dat niet, die verkoopt alleen maar boeken bij de gratie van de boekwinkel.
“Dat klopt! Alles wat in mijn winkel ligt, heb ik vooraf aangekocht. Dat maakt het natuurlijk wel lastig om te concurreren met een bol.com, want die mag wel alles verkopen.”

Hoe staan jullie er nu voor?
“Ik hoop dat ik aan het eind van de maand de huur kan betalen, maar denk het niet. Ik heb totaal geen inkomsten, behalve alles wat ik dan thuis bezorg. Dat is niet zoveel als je normaal in je winkel kan verkopen. Aan het bezorgen heb ik gelukkig wel een dagtaak.”

Wat kunnen jullie nog doen?
Heleen reageert opvallend positief: “Het enige wat we doen, is bestellingen controleren en die bezorgen. Hier in de buurt doe ik het veelal op de fiets. Toch vind ik het wel heerlijk om te doen. Het is weer even wat anders en je moet het positief blijven bezien.”

Zijn het steeds dezelfde mensen die boeken bestellen?
“Ik heb al wel een paar dezelfde mensen gehad, maar ik heb ook wel veel verschillende mensen. Eigenlijk wel hier van het eiland. Er wordt gelukkig weer meer gelezen dan vroeger; het trekt een beetje aan. Mensen gaan meer lezen.”

Je hebt niet alleen je boekwinkel, maar sinds vorig jaar ook Primera. Hoe gaat het met Primera? Wat mag wel, wat mag niet?
“Wij mogen eigenlijk niks, behalve postzaken, bankzaken, pasfoto’s en stomerij. We mogen geen boeken verkopen, geen sigaretten verkopen, geen cadeaukaarten verkopen. Wel postzegels…”

Wat verwacht je van dit jaar?
“Dat vind ik heel lastig. Ik hoop dat de mensen blijven lezen. Ik hoop dat de lockdown zo snel mogelijk voorbij is. Dat er minder besmettingen zijn waardoor alles weer snel open kan. dat de mensen gewoon weer lekker naar de winkel kunnen om te snuffelen tussen de boeken.
Omdat we nu wel twee zaken hebben, kunnen we de Primera wel als contactpunt gebruiken. Want mensen vinden het lastig hoe en wat kan of mag. En dan merk je wel doordat de Primera wel open is, de collega’s daar aangesproken worden door mensen die vragen hoe het zit, wat we wel en wat we niet mogen. Kunnen we nog een boek bestellen? Zo ja, hoe werkt dat dan? Dus je hebt wel nog een stukje communicatie met je klant. Dat is wel heel fijn!”

De boekhandel is dicht, maar ze blijft bezorgen! Ze wilt lezers bedanken voor hun steun en loyaliteit aan de lokale boekhandel. Via haar mail reageerde Heleen onlangs onder meer met: “We willen u bedanken voor uw steun en loyaliteit aan de lokale boekhandel. Hartverwarmend hoeveel positieve reacties we de afgelopen weken mochten ontvangen. We mogen binnen de regels van het kabinet niet fungeren als afhaalloket, dit wil zeggen dat we uw boeken bij u blijven bezorgen. En dat doen we met liefde. Blijft u ons ondersteunen met uw bestellingen via de site, WhatsApp, telefonisch of per mail? Uw bestelling wordt zeer gewaardeerd!”        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant