Afbeelding

Leo Blok: Foto van vroeger

Algemeen 399 keer gelezen

Van de kustlichten aan de Goereese kan van het eiland, reizen we deze week door de polder naar Dirksland. De 'Vinger van God' zoals de kerk van de Gereformeerde gemeente in de volksmond genoemd wordt, wijst ons de weg naar het bijzondere dorpje.

Dirksland bracht veel bijzondere mensen voort. Cabaretier Richard Groenendijk, CDA prominent Eelco Brinkman, wiens vrouw Janneke ook landelijk bekend is als tekenares, Ook wielrenner Aad van den Hoek en schrijven Willem Walraven hebben Dirkslandse wortels. De kerken nemen een belangrijke plaats in het dorp, De SGP is er de grootse partij, maar ook het CDA en de Christen Unie hebben zitting in de gemeenteraad. De in 2001 gebouwde gereformeerde kerk heeft 1000 zitplaatsen en de uit de vijftiende eeuw stammende Nederlands Hervormde Kerk heeft er 850.

Een bijzondere naam in Dirksland, die weinig meer gehoord wordt is Aren Vijfhuizen, geboren in 1896, gestorven in 1966. Toch speelde Aren een belangrijke rol in het dorp. Als arbeider begonnen, bouwde hij de jaren dertig uit tweedehands materiaal zijn eigen huis en werd hij zelfstandig veldsmid en wagenmaker. Zonder dat hij een opleiding of diploma's zorgde hij overal zelf voor. De zaak breidde met een houthandel en met dat hout fabriceerde hij ook schafthuisjes en schuurtjes. Pas na de Watersnoodramp bloeide die handel op. Van De Plaete tot Ouddurp waren de schuurtjes en tuinhuisjes te vinden. Altijd aan het werk en met zijn gewicht van 125 kilo was hij zo sterk als een beer. In het dorp had hij dan ook de bijnaam 'De Leeuw'. Met een vrachtwagen van Gijs van Dongen deed hij samen met zijn vrouw Berbera zelf de inkoop van het hout in Rotterdam en Gouda. Op die tripjes waren ze altijd samen. Een bijzondere man die niet vergeten mag worden. Daar zou je nou best een straat naar kunnen noemen. Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen (Aren staat pontificaal voor zijn winkel) kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl Ook uw verhalen zijn van harte welkom.

Bron: Dirksland in vroeger tijden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant