Sinds het begin van dit schooljaar is SBO Het Kompas gevestigd in een schoolgebouw aan de Prinses Marijkestraat in Middelharnis.
Sinds het begin van dit schooljaar is SBO Het Kompas gevestigd in een schoolgebouw aan de Prinses Marijkestraat in Middelharnis.

Corona en onderwijs staan lijnrecht tegenover elkaar

Algemeen 523 keer gelezen

Middelharnis- Corona is het woord van de dag. Al negen maanden lang wordt onze maatschappij erdoor beheerst. De meest in het oog springende sector is wel die van het onderwijs.
Daarin zijn drie groepen vertegenwoordigd, die ieder op hun eigen wijze deze periode door moeten zien te komen: kinderen, ouders en leerkrachten. Hoe is de laatste groep daar de laatste maanden mee omgegaan? Marina de Koning is leerkracht aan ‘Het Kompas’, de speciale school voor basisonderwijs in Middelharnis.
Een interview met haar.

Welke groep heb je, hoeveel kinderen zitten daarin en in welke leeftijdscategorie?
Ik geef les aan groep Neptunus. Het is een combinatiegroep van 17 kinderen in de leeftijd van 8 en 9 jaar.

Wat doe je in de klas om de RIVM-regels na te leven?
Er is vooral veel aandacht voor het handen wassen; bij binnenkomst, voor het eten en na het buitenspelen. Tafels en materialen zoals Chromebooks worden regelmatig schoongemaakt. Daarnaast wordt er gelet op het ventileren en staan de ramen zoveel mogelijk open.
Verder zijn er regels wat betreft ‘coronaproof’ trakteren. Binnen de school zijn er voor de leerkrachten meer aanpassingen, zoals het dragen van een mondkapje buiten de klas.
Ook mogen we met een beperkt aantal personen in één ruimte zijn. Om die reden vergaderen we online vanuit ons eigen klaslokaal. Het contact met ouders is zoveel mogelijk telefonisch en via de mail.

Lukt dat allemaal? 
Inmiddels zijn de kinderen gewend aan het vele handenwassen. Al is er vaak weinig geduld om de 20 seconden te halen.
Het goed ventileren van de klas is nog weleens lastig. Om dat goed te doen, moeten alle ramen regelmatig een tijd open staan. Aan het begin van het schooljaar was dat goed te doen, nu wordt het snel te koud in de klas.

December is een feestmaand, te beginnen bij Sinterklaas. Hoe heb je dat met de kinderen gevierd?
We hebben lootjes getrokken in de klas en er zijn surprises en gedichten gemaakt. Voor deze groep was dat voor het eerst, dus allemaal erg spannend. Op 4 december konden de Sint en één Piet gewoon onze school bezoeken.

Was dat anders dan anders? 
Er waren niet veel veranderingen ten opzichte van vorige jaren. In plaats van twee pieten was er nu één piet.
Er werd op gelet dat de kinderen genoeg afstand hielden van Sinterklaas. Hiervoor is gebruik gemaakt van het speellokaal om bij de Sint op bezoek te gaan. Op deze manier was er genoeg ruimte om goed afstand te kunnen houden. Verder zijn er zakjes kruidnoten uitgedeeld en geen los snoepgoed.

Ben je zelf geconfronteerd met Corona?
In november moest ik een week in quarantaine. Vervelend, omdat dit veel vraagt van de organisatie op school. Het was fijn dat we de kinderen zo goed mogelijk konden opvangen zonder te veel wisselingen van leerkrachten. Gelukkig heb ik geen klachten gekregen en kon ik na een week weer zelf voor de klas.

Wat heb je toen gedaan om het onderwijs toch door te laten gaan?
Twee dagen heb ik samen met een collega lesgegeven aan de groep. Op een scherm in de hoek van de klas was ik te zien en kon ik zo uitleg geven aan de kinderen. Mijn collega was in de klas aanwezig en hielp de kinderen tijdens het werken. Voor de kinderen natuurlijk heel raar om de juf zo op een scherm te zien. Tijdens de eerste lockdown waren de kinderen thuis aan het werk en de juf op school, nu was dat andersom. Maar heel knap hoe goed ze zich hebben aangepast aan de situatie. Het was ook erg interessant voor ze. ‘s Morgens liepen ze bij binnenkomst eerst langs het scherm om te kijken of ik al te zien was. De overige dagen was er een andere leerkracht in de klas. Tijdens die dagen heb ik een ochtend gewerkt met groepjes leerlingen. Met scherm en al werd ik in een andere ruimte gezet om met een aantal leerlingen aan de slag te gaan. Het is een rare situatie om thuis te zijn, terwijl je niet ziek bent. Op deze manier kon ik toch enigszins aan het werk gaan.

De kerstvakantie stond voor de deur en toen kwam de tweede lock down. En toen?
Ik had niet verwacht dat de basisscholen dicht zouden gaan. Het was op school snel overleggen en beslissen wat te doen met de kerstviering. Omdat het bijna zo goed als zeker was dat de scholen gingen sluiten, is er maandagmiddag besloten om de kerstviering te verzetten naar de dinsdag. Het was al de bedoeling om kerst anders te vieren dan andere jaren. Geen viering in de avond, maar onder schooltijd. Het was even snel schakelen. Naast het regelen van de kerstviering moest er ook huiswerk voor de rest van de week meegegeven worden. De kinderen zijn de laatste schooldag van 2020 in mooie kleding naar school gekomen en we hebben er nog een gezellige dag van gemaakt met een kerstlunch.

Wat heeft de kerstvakantie voor jou betekend?
Het jaar 2020 is abrupt afgesloten met de klas. Dat was jammer, omdat er in zo’n laatste week voor de kerstvakantie ook ruimte is voor andere activiteiten naast het lesgeven. Het was afwachten of het nodig zou zijn om online lessen en huiswerk voor te bereiden voor na de vakantie. Dit was niet nodig en dat scheelt een hoop geregel. Dit gaf meer rust in de vakantie.

Het SBO hoefde na de vakantie niet te sluiten. Wat vond jij als leerkracht daarvan?
Heel fijn dat de school gewoon open mocht gaan voor alle leerlingen. Tijdens de eerste lockdown waren er veel leerlingen die om verschillende redenen opgevangen werden op school. Gedurende de lockdown groeide dit aantal. Een goed besluit naar mijn mening om open te blijven omdat veel kinderen baat hebben bij de structuur en begeleiding op school. Dat valt weg bij thuisonderwijs. En voor mezelf ook fijn dat het ‘gewone’ werk gewoon door kan gaan. Natuurlijk blijft de situatie zo dat we alert blijven en de regels goed in acht moeten nemen.

En hoe hebben de leerlingen gereageerd?
De meeste kinderen schrokken voor de vakantie erg van het nieuws dat de scholen dicht zouden gaan. Natuurlijk vinden ze het leuk om vakantie te hebben, maar thuis schoolwerk maken… nee, dat liever niet. Zo gaven ze aan dat ze het fijner vinden om op school te werken en missen ze hun klasgenootjes als ze thuis zijn. Dus het nieuws, dat de school toch open mocht blijven, werd goed ontvangen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant