Afbeelding

Een 250 kilo zware dino schedel voor Historyland

Algemeen 477 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op donderdag 3 december 2020 wordt de verzameling van Historyland opnieuw uitgebreid, dit keer met een bijna compleet schedel van een Triceratops. Deze schedel werd opgegraven op de Flaten Ranch in McCone County in Montana, in de Verenigde Staten van Amerika. De schedel heeft een lengte van bijna twee meter en is ook bijna zo hoog, uitgerust met drie machtige horens en het zeer kenmerkende nekschild.

Na maandenlange preparatie door de preparateur Luc Hennion, België, om de schedel uit het gesteente los te weken, is deze gemonteerd in Rotterdam in het Atelier van Remie Bakker. De schedel heeft een lengte van bijna twee meter en is ook bijna zo hoog, uitgerust met drie machtige horens en het zeer kenmerkende nekschild. Drs. Arie van den Ban, oprichter van Historyland, over deze nieuwe aanwinst: “Dit is een echt dino fossiel. Ongeveer 80 procent is origineel. De ontbrekende delen heeft Remie Bakker gemodelleerd. Dit is een verrijking voor Historyland waar we graag het verhaal over de fossielen vertellen aan de hand van interessante voorbeelden. Deze Triceratops schedel is zo’n mooi en bijzonder voorbeeld. Aan de rechter hoorn en aan de kraag is goed te zien dat de T. rex er aan gevreten heeft. De inkepingen van de T. rex tanden zijn goed zichtbaar. Dit is het bewijs dat de vleesetende T. rex een einde heeft gemaakt aan deze Triceratops. Triest, maar waar.”

De koning onder de dinosauriërs is de Tyrannosaurus rex, beter bekent als de T. rex. Waanzinnig groot met gevaarlijk lange en vlijmscherpe tanden. Een echte vleeseter! Wie kent hem niet? Maar wat at hij dan? Het is bekend dat de T. rex niet terugdeinsde voor een andere icoon uit het tijdperk van de dinosauriërs, de Triceratops. Triceratops, dat zo veel betekent als “driehoorngezicht” of wel een kop die uitgerust was met drie horens, was een echte planteneter, maar wel heel groot. Deze wel 12 ton wegende dino kon een lengte van ruim 8 meter bereiken en een hoogte van bijna drie meter. In Historyland in Hellevoetsluis zijn een aantal bijzondere dino fossielen uitgestald, waaronder een complete voorpoot van een Triceratops.

Deze versteende schedel, met een gewicht van 250 kilo, wordt op 3 december, rond 11:00 uur, in Historyland opgesteld door Remie Bakker en Tone Skelton in het bijzijn van de heren Drs. Arie van den Ban, Luc Hennion en Dick Mol (medewerker van Historyland).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant