.
. Jaap Peeman

Goeree-Overflakkee kleurt oranje tijdens actie ‘tegen geweld tegen vrouwen’

Algemeen 309 keer gelezen

De gemeente Goeree-Overflakkee zegt nee tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom zette burgemeester Ada Grootenboer- Dubbeldam woensdagavond 25 november het gemeentehuis in een oranje gloed. Ook staan tot 10 december nog zestien andere gebouwen op Goeree-Overflakkee in oranje spotlights. De actie is het initiatief van de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee en maakt onderdeel uit van de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ die zich richt op het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman vindt het heel goed dat de Soroptimistclub hier op deze wijze aandacht voor vraagt en wil de afdeling Goeree-Overflakkee bedanken voor hun inzet. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat er aandacht is voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat geweld blijft vaak verborgen, een taboe, symbolisch in het donker. Het is goed om het letterlijk en figuurlijk in het licht te zetten. Alleen dan kunnen we er iets aan doen, alleen dan kan dit geweld stoppen. Praat erover, meld het, kom in actie. Het oranje schijnsel staat symbool voor de zonsopgang, en daarmee voor een mooiere en veilige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Die wens hebben we zeker ook voor Goeree-Overflakkee.”

Fazila Rashid, presidente van de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee, sprak haar dank uit aan de gemeente voor de medewerking. Ook dank aan de Molenstichting en enkele ondernemers die hun gebouwen oranje kleuren deze periode. “Met de campagne Orange the World maken we samen geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar. Geweld moet stoppen.” Met het uitvouwen van oranje paraplu’s werd deze boodschap extra kracht bijgezet.

(Huiselijk) geweld tegen vrouwen en meisjes
Vanuit de hele wereld komen berichten binnen over de toename van geweld tijdens de coronacrisis. Voorheen had één op de drie vrouwen hiermee te maken en worden jaarlijks 85.000 vrouwen vermoord door hun partner of een familielid. Dit aantal is, nu gezinnen in quarantaine op elkaar zitten, explosief toegenomen. In Frankrijk nam het aantal meldingen met 30% toe en in Duitsland zijn de opvanghuizen overvol. Ook in Nederland melden hulporganisaties en politie dat in de corona-quarantaine geweld toeneemt. Door het thuiswerken staan vrouwen meer bloot aan partnergeweld. Spanningen lopen op en vrouwen kunnen geen kant uit.

Helaas geldt dit ook op Goeree-Overflakkee. Ook op ons eiland maken vrouwen en meisjes seksueel, fysiek of psychisch geweld mee op werk, school of in het uitgaansleven. Wethouder Bruggeman meldt dat de gemeente Goeree-Overflakkee al langere tijd bezig is om hier zicht op te krijgen en dat er een lokaal team ‘huiselijk geweld’ is ingesteld dat zich bezighoudt met deze problematiek. Maar een meerderheid van vrouwen doet echter geen aangifte of melding als er sprake is van geweld. Hij begrijpt dat dit komt omdat slachtoffers zich schamen, bang zijn of denken dat melden niet helpt. Toch wijst hij er nadrukkelijk op hoe belangrijk het is dat geweld wordt gemeld zodat tijdig zorg en hulp geboden kan worden.

“Melden moet altijd mogelijk zijn”
Het thema voor Orange The World 2020 is ‘Melden moet altijd mogelijk zijn’. Op Goeree- Overflakkee kan dit bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Hier kunnen vrouwen en kinderen hulp zoeken bij huiselijk geweld of (kinder)mishandeling. Ook kunt u hier terecht als u zich zorgen maakt over iemand anders, want geweld stopt niet vanzelf!

www.geweldtegenvrouwenmelden.nl, direct via de website van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond https://veiligthuisrr.nl/ of bel 0800-2000.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant