Cees Breederland uit Stellendam heeft in de moringa oleifera,, ook wel ‘wonderboom’, een boom gevonden die veel voor de gezondheid doet.
Cees Breederland uit Stellendam heeft in de moringa oleifera,, ook wel ‘wonderboom’, een boom gevonden die veel voor de gezondheid doet.

Cees Breederland in de moringabomen

Algemeen 929 keer gelezen

Stellendam - “Aan je gezondheid kan je zelf veel doen. Verdiep je in preventie om aan je eigen gezondheid te werken en zo ook de zorgkosten in de hand te houden.” Cees Breederland uit Stellendam heeft in de moringa oleifera, de peperwortelboom, ook wel ‘wonderboom’, een boom gevonden die veel voor de gezondheid doet. “De meest bruikbare boom ter wereld, omdat bijna elk onderdeel van de boom kan worden gebruikt.” Cees kweekt ze zelf.

Tekst en foto: Maria Evers

In deze pandemietijd waarin we - nog meer dan anders- praten over gezondheid en weerstand, valt het verhaal van deze boom in goede aarde. “Ik hoorde voor het eerst over de Moringa tijdens een lezing bij Sundancer (www.sundancer.nl). Het raakte mij. Het verhaal pakte me. Ik ben sowieso voorstander van een gezonde levensstijl. Daarnaast houd ik van een tuin met bijzondere planten en planten die nuttig zijn voor je gezondheid.”

Omdat de Moringa een tropische boom, is die speciale omstandigheden vraagt, is het geen eenvoudig proces. “Ik vond het wel een uitdaging om met het zaad aan de slag te gaan. Het is mijn derde seizoen dat ik het probeer en nu is het gelukt om een aantal boompjes op te kweken.” Hij heeft er zelfs al flink van kunnen oogsten. Het blad voor bij een groetenschotel, of om thee van te trekken. “Je kunt er ook poeder van maken voor door de yoghurt of kefir.”

Om de boompjes goed te houden mag de temperatuur niet onder de 10 graden komen. Cees heeft ze in de kas, maar met de kou in aantocht maakt hij een speciaal geïsoleerd en verwarmd gedeelte. “Ook dat is weer een uitdaging, om ze de winter door te krijgen.” Cees leeft met de groei van de bomen mee, en wordt helemaal blij wanneer hij enkele bloeiende takjes ontdekt.

Moringa verlaagt bloedsuikerwaarden, vermindert ontstekingen, wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van reuma. Verder is van Moringa Oleifera bekend dat het cholesterol verlaagt, wat het risico op hartaandoeningen vermindert. Ook worden er anti-verouderende eigenschappen aan toe geschreven. Cees: ”Het is een natuurlijk antibioticum. Het is zo’n gezonde boom, dat je erop zou kunnen overleven.”

Voor Cees is het een hobby om met zijn gezondheid bezig te zijn. Hij beoefent ook Tai Chi en heeft al veel mensen laten kennismaken met deze oosterse vorm van beweegkunst. Maar zweverig is hij helemaal niet. Als bouwkundige staat hij met beide benen op de grond. "Maar als docent Tai Chi heb ik ook een voorbeeldfunctie. Practice what you preach. We moeten leren luisteren naar ons lichaam. Moringa helpt daarbij. Het vermindert je trek in zoetigheid of alcohol. Het helpt je beter naar je lichaam te luisteren. Het geeft energie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant