De overhandiging van het boekje gebeurde op bijzondere wijze bij het oude Raadhuis in Middelharnis, met een oude oorlogsjeep en blije kinderen.  Foto: Sam Fish
De overhandiging van het boekje gebeurde op bijzondere wijze bij het oude Raadhuis in Middelharnis, met een oude oorlogsjeep en blije kinderen. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Het verzet op Goeree-Overflakkee

Algemeen 793 keer gelezen

Jan van Harberden kennen we allemaal als de bakker uit Melissant. Maar inmiddels heeft hij ook al vier boeken op zijn naam staan. De laatste daarvan gaat over het verzet op Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

“Vijf jaar geleden schreef ik samen met Kees Stoutjesdijk over de bezetting op Goeree-Overflakkee. Ik kreeg toen vaak de vraag of er op het eiland ook een verzet was,” vertelt Jan van Harberden. “Hier op het eiland hadden we niet zozeer hetzelfde verzet als in de rest van het land,” laat hij weten. “We zijn een eiland, tijdens de oorlog kon je alleen nog per boot het eiland af en dat is heel makkelijk te controleren. Hier werd het verzet dus anders aangepakt. Er werd vooral eten achtergehouden en we vingen onderduikers op uit Rotterdam. Er werd informatie verzameld over hoe de bunkers in elkaar zaten en dat werd gedeeld met Rotterdam en Brabant.”

De verhalen
In 2020 vierden we, op een andere manier dan gepland, 75 jaar vrijheid. “Dat vond ik een mooi moment om dit boek te gaan schrijven,” zegt Jan. “Corona gooide alleen roet in het eten, maar afgelopen zomer ben ik er toch aan begonnen. Ik had al wat lijntjes met mensen die ik ken en ik vind het heel bijzonder dat ik hun verhalen mag delen in dit boek.”

Dat was echter nog niet zo makkelijk. “Voor veel mensen was het gedaan zodra de oorlog voorbij was. Gebeurd is gebeurd en we praten er niet meer over,” legt Van Harberden uit. “Daarnaast is het voor veel mensen ook een lastig onderwerp om over te praten door de herinneringen die weer naar boven komen. Ik begrijp heel goed dat het moeilijk is voor de mensen die het hebben meegemaakt. Dat maakt het nog specialer dat ik de verhalen heb mogen opschrijven.”

Eerste boek
Het symbolische eerste boek is voor burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Zij schreef ook het voorwoord. “Ze stemde meteen in,” zegt Van Harberden trots. “De burgemeester vertegenwoordigt het eiland en de mensen die hier wonen. Zij was dus de perfecte persoon om dit te doen.”

En dat was voor haar ook een hele eer. “Heel bijzonder dat dit boek is gemaakt, want er is niet veel bekend over het verzet op het eiland. En dat ik dan het voorwoord mag schrijven, dat is een hele eer. Het is een prachtig boek geworden met bijzondere foto’s erin. Het is een belangrijk stukje geschiedenis en het is mooi dat deze verhalen zijn vastgelegd,” aldus de burgemeester.

De overhandiging van het eerste boek gebeurde op een bijzondere plek, namelijk bij het oude raadhuis in Middelharnis. Daar werd in 1945 de bevrijding afgekondigd. De overhandiging gebeurde dan ook niet met stille trom. Wim de Bonte vervoerde vijf neefjes en nichtjes van de bakker met zijn originele oorlogsjeep naar het Raadhuis om het boekje te overhandigen. Samen met wat lekkers natuurlijk.

Te koop
Het boek is natuurlijk te koop in de bakkerswinkel aan de Julianaweg in Melissant. Maar er zijn nog meer plekken op Goeree-Overflakkee waar je het boek kunt krijgen. Zo kun je terecht bij Boekhandel Akershoek en het VVV-Inspiratiekantoor in Ouddorp Maar hij is ook te koop bij T-Toys in Dirksland, Boekhandel Van der Boom in Middelharnis, de Bruna in Oude-Tonge en de Coop in Ooltgensplaat.

Het boek kost € 8,95. Maar in deze tijd is het begrijpelijk als je liever niet naar een winkel gaat ervoor. Hij kan daarom ook thuisbezorgd worden. Dan kost hij, inclusief de verzendkosten, € 13,95. Bestel hem dan telefonisch via 0187-601619.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant