Het Flakkeezenspel is handmatig en met veel plezier ingekleurd door deelnemers van de dagbesteding Zuidwester in Middelharnis. John en Conny zijn er heel tevreden over.
Het Flakkeezenspel is handmatig en met veel plezier ingekleurd door deelnemers van de dagbesteding Zuidwester in Middelharnis. John en Conny zijn er heel tevreden over.

Het Flakkeezenspel boeit van de eerste tot de laatste minuut

Algemeen 399 keer gelezen

Sommelsdijk- Het streekmuseum Sommelsdijk komt met een uniek spel. Dit spel is gebaseerd op het oudhollandse Keeze bordspel, een combinatie van Mens-Erger-Je-Niet en pesten.

Door Henk Blanke

De kennis van de geschiedenis en de unieke cultuur van het eiland uitdragen buiten de muren van het museum is een doelstelling van het bestuur. Daarom zijn er in de museumwinkel tegeltjes, onderzetters en allerlei andere artikelen met Flakkeese uitdrukkingen in het Flakkeese dialect (of is het een taal?) en Flakkeese streekproducten te koop. En nu is er de volgende loot aan het scala van gadgets toegevoegd: het FLAKKEEZENSPEL. Bij het Flakkeezenspel, dat met 2 tot 6 spelers gespeeld kan worden, is de Omloop het uitgangspunt. De spelers beginnen bij het Gors, het buitendijks gebied, en voert langs vier of zes dorpskernen naar de Voorstraat. Dat doe je met je pion, in het spel op z’n Flakkees de ‘loaper’ genoemd. Kaarten spelen een belangrijke rol in het spel. Al naar gelang de waarde of de afbeelding van een kaart die op de aflegstapel ligt, moet de loaper voor- af achteruit gespeeld worden. Winnaar is degene die het eerst zijn vier loapers in de Voorstraat heeft.
Het spel kent drie varianten. Er is de Flakkeezen versie, waarin de boer, refererend aan de agrarische karkater van het eiland, een belangrijke rol speelt. Bij de Goereese variant speelt de vrouw een hoofdrol. Vrouwen verdedigden in 1490 de stad Goedereede met succes tegen de aanvallen van de Hoeken. De Goeree-Overflakkeezen variant geeft beiden een hoofdrol.

Lokale ondernemers
Het Flakkeezenspel is een gezamenlijk project van het Streekmuseum en lokale ondernemers. Deze hebben tegen vergoeding van de materiaalkosten hun medewerking verleend. Koppelaar MixMedia uit Sommelsdijk heeft het spelregelboekje gedrukt. Het spelbord is geleverd door Van Damme Hout (voorheen Multimate) uit Stellendam. Zebraprints uit Middelharnis freest het spelbord en voorziet het van de prints. De stof voor het zakje waarin de spelbenodigdheden worden opgeborgen is beschikbaar gesteld door de Lapjesschuur uit Dirksland. Leni ter Haar heeft ze in elkaar gezet. Twee jongerenraadsleden van de Rabobank hebben een financiële bijdrage geleverd.
En last but not least: het Flakkeespel is ingekleurd door deelnemers van de dagbesteding Zuidwester in Middelharnis.
Het Flakkeespel is een schitterend cadeau voor de feestdagen. Het is te koop in de museumwinkel van het streekmuseum en kost €34,50. Openingstijden vindt u op de website: www.streekmuseum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant