Plaatsing geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en wil dus niet zeggen dat de redactie het met de inhoud van de brief eens is.
Plaatsing geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en wil dus niet zeggen dat de redactie het met de inhoud van de brief eens is.

Ingezonden brief van Maria Evers

Algemeen 471 keer gelezen

Participatie betekent inbreng, meedoen en er wordt naar je geluisterd

Het zijn mooie woorden in een gemeentelijke beleidsnota, die tijdens de dialoogvergadering door de gemeenteraad werd besproken. Maar het zijn holle woorden. Het betekent niets in de praktijk van deze gemeente. Ooit was ik een betrokken burger. Kritisch. Zeker! Maar vol met ideeën en gemeenschapszin.

Met veel enthousiasme zetten we de Dodenherdenking op in Nieuwe-Tonge en probeerden daarin iedereen te betrekken. Maar de gemeente wilde een vinger in de pap via de (niet democratisch gekozen) dorpsraad, onder het credo: ”Wie betaalt bepaalt”. We namen deel aan gesprekken van de Groene Verbinders. We gingen naar de dialoogavonden, we bezochten jarenlang gemeenteraadsvergaderingen, dus we wisten ook nog wat er speelde.

Maar bij veel van wat we hebben meegemaakt, liepen we tegen muren op. We zagen een onwillig apparaat, ambtenaren die liegen voor de rechter! (de goede niet ten na gesproken), leugenachtige burgemeesters, gemeenteraadsleden die niet voor de burgers opkomen. Het eigen gelijk halen door de gemeente, die tegen haar eigen inwoners kon procederen van ons geld, in plaats van te zorgen voor een rechtvaardige behandeling van de burgers.

Wij hebben genoeg gezien: de zaak Swaneveld waarbij een bedrijf op oneigenlijke gronden kapot is gemaakt; de arrestatie van raadslid Rob Maliepaard, die alleen maar de waarheid boven water wilde krijgen; het rapport Berenschot waarin een overleden wethouder zogenaamd de schuld van alle ellende was; De Staver-ellende met malversaties en later de toestanden over waterkwaliteit. Ingewijden moeten WOB-verzoeken indienen en dan nog komt niet alles boven water. Onwelgevallige uitkomsten worden achtergehouden; de ellende rond de aanbouw van serres door de bewoners van Suijssenwaerde; De mensen van het Fort, die niet rechtvaardig zijn behandeld. De burgers van Oude- en Nieuwe-Tonge die, onnodig blijkt nu, zijn opgezadeld met een gigantisch windmolenpark in de achtertuin. Met een tactiek van Inloopavonden om de burgers het idee te geven dat ze wat te vertellen hebben. De willekeur en de vriendjespolitiek. Allemaal onderwerpen en onopgeloste zaken waar de gemeente niet graag aan herinnerd wordt.

Nee, wij bezoeken geen raadsvergaderingen meer. Deze gemeente heeft na de samenvoeging van de vier gemeenten, de afstand naar de burgers, zoals te verwachten was, veel en veel groter gemaakt. Wij geloven niet meer in die mooie praatjes. Gek he, dat mensen zich van de politiek afwenden? Ik klink verbitterd. Ja dat ben ik ook. Vind je het gek?

Maria Evers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant