Afbeelding

Coronacrisis benadrukt belang van omscholing en carrièreswitch

Algemeen 261 keer gelezen

De coronacrisis heeft flinke impact op de arbeidsmarkt in Rijnmond. Ondanks de dempende werking van steunmaatregelen voor werkgevers, is het aantal WW-uitkeringen toegenomen en het aantal vacatures gedaald. Ook in de komende periode zal deze tendens zich voortzetten. Wel zijn er verschillen per sector en daardoor zeker ook kansen op de arbeidsmarkt voor werkzoekenden. Dat valt op te maken uit de jaarlijkse UWV-publicatie Regio in Beeld.

Met Regio in Beeld schetst UWV voor elke regio de arbeidsmarktontwikkelingen. De verschillen tussen regio’s worden voor een groot deel bepaald door de samenstelling van de werkgelegenheid. Bijvoorbeeld door de bedrijven die in de regio gevestigd zijn. In regio’s met veel werkgelegenheid in sectoren als zorg & welzijn en techniek zal de vraag naar personeel nog steeds relatief groot zijn. Regio’s met veel banen in sectoren als horeca & catering, vervoer, zakelijke dienstverlening of bijvoorbeeld de evenementenbranche, zullen de werkgelegenheid sneller zien afnemen. In Rijnmond werkt 25% van de werknemers in sectoren die (zwaar) getroffen zijn. Dat is gelijk aan het landelijk aandeel.

Toename werkloosheid en afname vacatures
Vooral in de eerste maanden van de crisis, maart, april en mei, nam het aantal WW-uitkeringen toe. Met name flexwerkers in zwaar getroffen sectoren zoals horeca en detailhandel verloren hun baan. In de zomermaanden stabiliseerde het aantal uitkeringen, met zelfs een lichte daling in augustus en september. Dit heeft mede te maken met de kortdurende WW-rechten van jongeren. In vergelijking met pre-coronatijden is het aantal uitkeringen nog steeds flink toegenomen en is de vacaturemarkt gekrompen. In Rijnmond steeg het aantal WW-uitkeringen van februari op september met 21% van 20.573 uitkeringen naar 24.968 uitkeringen. In februari was het WW-percentage 2,9%. In september is dat opgelopen tot 3,5%. Tegelijk verminderde het aantal vacatures met een kwart in die periode. De krapte op de arbeidsmarkt nam hierdoor af, maar is nog wel aanwezig in sommige sectoren en beroepen.

Veel kansen in zorg en techniek
In Rijnmond zijn veel mensen werkzaam in de sectoren zorg en welzijn, detailhandel, industrie en transport. Met name in zorgberoepen en technische beroepen is de krapte nog altijd groot. Dat wil zeggen dat werkgevers voor diverse functies moeilijk aan personeel komen, zoals elektriciens, glasvezelmonteurs, tekenaars, verzorgenden en (wijk)verplegers. Dit biedt kansen voor bijvoorbeeld werkzoekenden die zich willen laten omscholen naar een andere sector of functie.

Zo is in Rijnmond een leerwerk traject opgezet voor pedagogisch medewerkers bij KSH Kinderopvang, in samenwerking met het opleidingsinstituut Broers. Begin september zijn gesprekken gevoerd met UWV en is de werving gestart. Uiteindelijk zijn 9 kandidaten doorgegaan voor de laatste test en zullen naar verwachting 7 kandidaten starten met de tweejarige opleiding.

Marloes de Graaff, adviseur werkgeversdienstverlening bij UWV: “Samen met Instituut Broers MBO college hebben we besproken en vastgesteld hoe we in Rijnmond een duurzaam perspectief konden bieden aan kandidaten die zich wilden laten omscholen tot pedagogisch medewerker. Dankzij een krachtige samenwerking en een uitgebreide screening door beide partijen zijn uiteindelijk 9 kandidaten door naar de allerlaatste test. Een heel mooi resultaat!”

UWV ondersteunt werkzoekenden en maakt kansen op de arbeidsmarkt inzichtelijk
Hoewel het aantal WW-uitkeringen de laatste maanden stabiliseerde en zelfs licht daalde, verwacht UWV dat het aantal uitkeringen in 2021 oploopt. Daar staat tegenover dat er nog steeds werkgevers zijn die staan te springen om personeel. Mensen die hun baan hebben verloren en een uitkering aanvragen bij UWV, kunnen hulp krijgen bij het vinden van werk. De geboden ondersteuning varieert van adviesgesprekken en online trainingen tot het maken van competentie- en interessetests. Daarnaast gebruikt UWV zijn kennis van de arbeidsmarkt in de dienstverlening. Zo brengt UWV in kaart wat kansrijke en minder kansrijke beroepen zijn en met een overzicht van overstapberoepen doet UWV suggesties op basis van het werk dat iemand eerder heeft verricht. Dat is vooral bruikbaar voor mensen die denken aan een overstap naar een andere functie. Zo biedt de arbeidsmarkt ondanks de sombere vooruitzichten nog steeds kansen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant