Johan en Paula in hun wijnkelder
Johan en Paula in hun wijnkelder

Waarom hangen druiventrossen even hoog? -2-

Algemeen 275 keer gelezen

Via de media horen en lezen wij over de druiventeelt in Nederland. Hoe staat het er voor na een warme, droge zomer? Ook bij de knippers van wijngoed De Kleine Schorre in Dreischor begint het te kriebelen. Hoe gaat de pluk dit jaar plaatsvinden?

Door Marias Velthuizen

Al ons voedsel wordt door groene planten gemaakt. Onder invloed van het zonlicht, maakt het bladgroen in de plant uit koolzuurgas (CO²) plus water en andere stoffen suikers en zetmeel. Dit noemen wij fotosynthese of koolzuurassimilatie. Zo worden in het blad van de druivenranken ook suikers voor de druiven gemaakt. Daarom moet er altijd voldoende blad blijven zitten om de druif aan zijn suikers te helpen.

Daarvoor zorgen de bladeren aan de ranken tussen de derde en zesde draad. Wel moeten de trossen voldoende zon ontvangen. Enige tijd voor de oogst wordt nog veel blad ter hoogte van de trossen weggesnoeid. Dit bevordert de rijping en verhoogt de smaak. Voordeel voor de plukkers. Zij krijgen de trossen sneller in het vizier.

De winter- en zomersnoei
Paula vertelt wij onderscheiden een najaar- wintersnoei en een zomersnoei. De najaar- of wintersnoei stimuleert de vruchtbaarheid. Kans op meer trossen. De druif snoeien in de zomer is een rijpingssnoei. De wintersnoei gebeurt direct na de oogst en liefst voor 21 december. Deze snoeitijd is het veiligst voor de druif. De sapstroom staat op dit moment geheel stil. Snoei je later, dan kan de sapstroom op gang komen. Dit hangt af van hoe de winter is. Bij een zachte winter begint deze vroeger, dan bij een strenge winter. Snoei je toch in het voorjaar, dan gaat het houtgewas op de snoeiplek bloeden. Dit bloeden kan zo sterk zijn dat de plant verzwakt en zelfs kan doodbloeden. Behalve voor de wintersnoei van de druif geldt dit ook voor de esdoorn, kiwi, beuk, noot en berk.

Hoe kom je tot de pluk?
In de tijd dat men met de wijngaard begonnen is, was mevrouw G. van der Velde burgemeester van de gemeente Goedereede. Zij vertelde mij over de druivenpluk. Het maakte mij nieuwsgierig en ben gaan deelnemen. Het echtpaar van der Velde woonde nog op de boerderij. Iedere morgen ging de burgemeester voor zij naar haar werk afreisde nog gauw vers brood en beleg voor de lunch van de plukkers kopen. Een groot deel van de plukkers komt ieder jaar. Ook van Goeree-Overflakkee, uit Ouddorp tot Achthuizen, komen vaste plukkers. Sommigen komen een enkele keer om het festijn eens mee te maken. De plukkers krijgen naast een lunch per dagdeel een fles wijn. Pluk je zes dagdelen, dan volgt een uitnodiging voor een mosselavond.




Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant