Het is belangrijk om als gemeente te laten zien dat iedereen welkom is op het eiland. Daarom werd dan ook de regenboogvlag gehesen op maandag 12 oktober.  Foto: Sam Fish
Het is belangrijk om als gemeente te laten zien dat iedereen welkom is op het eiland. Daarom werd dan ook de regenboogvlag gehesen op maandag 12 oktober. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Regenboogvlag in top bij het gemeentehuis voor Coming Out Day

Algemeen 238 keer gelezen

En dus viert stichting Gay op Flakkee dit jaar twee dagen Coming Out Day. Op de dag zelf met een radioshow op RTV Slogo en op maandag 12 oktober door de vlag te hijsen bij het gemeentehuis. “Het is belangrijk dat gezien wordt dat iedereen hier welkom is.”

Op het Hernesseroord ging op vrijdag 9 oktober de vlag in top. Daar bleef hij het hele weekend tot maandag 12 september. De gemeente hees de vlag op maandagochtend 12 oktober. Dit werd gedaan door wethouder Berend Jan Bruggeman en PvdA-raadslid Jaap Willen Eijkenduijn. De wethouder laat weten dat er het afgelopen jaar een hoop bereikt is. “Die lijn moeten we voortzetten. Het lijkt me dan ook een goed idee om een actie te houden met de scholen, zodra dit weer mag en kan, natuurlijk. Het is belangrijk om de scholen erbij te blijven betrekken. De leerlingen zijn tenslotte de toekomst.”

“Het is nog steeds een strijd die we moeten voeren en een strijd die nog niet kunnen neerleggen. Het is een strijd om iedereen zichzelf te laten zijn,” zegt Eijkenduijn na het hijsen van de vlag. Hij is al jaren aanwezig bij het moment dat de vlag wordt gehesen, maar altijd langs de zijlijn. “Je moet er veilig voor uit kunnen komen, wat voor geaardheid dan ook. Ik hoorde van het weekend iemand van WarChild op de radio zeggen ‘Eigenlijk streven we ernaar om de club op te heffen, maar dat zie ik in deze tijd niet gebeuren’. En dat geldt hiervoor ook. We moeten door blijven gaan. Ik zou bijna zeggen ‘zeker op Flakkee’. We hebben nog best wel een weg te gaan en laten we dat vooral samen doen. We zijn er nog niet.”

Coming Out Day staat vooral voor het erkennen van de gelijke rechten voor de LHBT+ gemeenschap. Toch vindt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman dat zo’n speciale dag niet nodig zou moeten zijn. “Het gaat erom dat je ook alle andere 364 dagen mag zijn wie je bent,” verklaart ze. “Op ons eiland moet iedereen zich gezien en geaccepteerd voelen, ongeacht hun geaardheid. Als burgemeester roep ik alle inwoners op om elkaar de ruimte te geven om zichzelf te kunnen zijn. Niet alleen op Coming Out Day, maar altijd en overal. Op Goeree-Overflakkee doet iedereen ertoe!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant