John Giskes deelt zijn gevoelens met het publiek. Foto: Leendert Verkerke
John Giskes deelt zijn gevoelens met het publiek. Foto: Leendert Verkerke LEENDERT VERKERKE

Performer en dichters beelden zich uit in de foyer

Algemeen 200 keer gelezen

Middelharnis – In het Diekhuus weten ze perfect hoe ze publiek kunnen ontvangen in deze tijd van Covid-19. Op gepaste afstand en met mondkapje op konden de liefhebbers van Poëzie als Zeewind opnieuw na maanden van afwezigheid genieten van de gedichten en verhalen van de Reizende Dichters en gastdichters op 3 oktober. Presentator Herman Maas deelde met hen en met de toehoorders hun diepste gevoelens. Ook met performer John Giskes, die twee van zijn belevingen toonde en bij de tweede werd bijgestaan door violiste Martine von Gleich.

In 2007 is John Giskes begonnen met bewegingstheater, gebaseerd op het bewegingsvocabulaire van de moderne Japanse dans Butoh, wat betekent stampende dans. Toen was er een groep van ongeveer zeven deelnemers waaronder een stagiaire van Codarts dansacademie uit Rotterdam. Er zijn twee avondvullende producties gemaakt. Daarna is de groep uiteengevallen en is John doorgegaan als solo performer. Bijzonder is, als je naar de vormen van zijn lichaam kijkt tijdens de dans, is dat hij beeldend is in zijn ‘Zijn’. “Mijn optredens en beeldproducties kregen een meer algemeen karakter, los van een specifieke verhaallijn. Gebleven is de band met de oosterse filosofie, een aanpassing daarvan in mijn dagelijks bestaan en als performer. Mijn achtergrond als beeldend kunstenaar speelt een belangrijke rol. En naast de meditatieve en levensbeschouwelijke aspecten, schenk ik ook aandacht aan de vorm. Textielkennis die ik heb opgedaan bij een opleiding als textielhandelaar in mijn tienertijd, komen mij nu nog van pas.” Dat is ook op bijgevoegde foto in dit verhaal te zien.

Raakvlakken
John Giskes heeft naar raakvlakken gekeken die met zijn werk als performer te maken hebben. Hij keek daarbij vooral naar de frappante gelijkenissen van figuren en overeenkomsten met verschillende materialen die beeldhouwers en sculpturisten gebruiken. “Op foto’s op mijn website konpaku.nl is steeds het werk van een beeldend kunstenaar te zien met daarnaast een weergave van mijn werk. De naam van de beeldhouwer bevat een link naar meer informatie over hem.”

Lezen
Blijf bij de tijd. Lezen is een goed middel om de dagelijkse gang van zaken in ons land en in onze eigen regio te volgen, in de krant en op social media. Je kunt een ingezonden brief indienen of veren in de kont steken van een kunstenaar met woorden, omdat je het zo mooi vond wat deze persoon te vertellen had. Altijd fijn om gevoelens en gedachten van vandaag de dag te delen met anderen. Het nummer 52 van het tijdschrift o-o-go van De Reizende Dichters is verschenen en ligt in de boekhandels. Kosten 4,50 euro per stuk.
Kijk ook eens op www.oogo.cultuurpleingo.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant