Oktober staat in het teken van de Kinderboekenweek. Vandaar dat de boeken deze maand gaan over de jeugd.
Oktober staat in het teken van de Kinderboekenweek. Vandaar dat de boeken deze maand gaan over de jeugd.

Heleens boekentips tijdens de Kinderboekenweek

Algemeen 170 keer gelezen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. Voor oktober heeft zij speciale aandacht voor ‘Zondagsleven’ van Judith Visser, ‘Mijn gamende kind, alles wat je als ouder moet weten' door Koen Schobbers en Deirdre Enthoven en ‘Superkrachten voor je hoofd: MINDGYM voor Kids, 15 skills waar je gelukkig van wordt ’ geschreven door Wouter de Jong.

Bewerkt door Nick Ehbel

Deze maand staat in het teken van de Kinderboekenweek. Vandaar de keuze van Heleen voor de maand oktober.

‘Zondagsleven’ van Judith Visser.
Heleen geeft als samenvatting: “Dit boek gaat over volwassen worden met autisme en is het vervolg op Zondagskind.”

Over de inhoud van Zondagsleven vertelt ze: “Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden – niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen, en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen...”

Heleen vervolgt: “Waar Zondagskind ging over opgroeien met autisme, gaat Zondagsleven over je eigen weg vinden en trouw blijven aan wie je bent. Het nawoord is een mooie en ook informatieve afsluiter! Nu ze volwassen is hoeft Jasmijn zich niet meer zoveel aan opgelegde regels te houden. Regels die ze vaak niet begrijpt, waar ze het nut niet van inziet. Nu heeft ze de kans om haar leven in te vullen zoals zij het wil. Een rustige omgeving, haar trouwe viervoeter steeds bij haar, geen drukke feestjes of sociale verplichtingen. Als je iemand kent met autisme is het verhaal heel herkenbaar en ook confronterend. Zondagsleven is een warme oproep om respect. Laten we elkaar aanvaarden zoals we zijn.”

‘Mijn gamende kind, alles wat je als ouder moet weten’ geschreven door Koen Schobbers en Deirdre Enthoven
Heleen licht toe: “Gamen: het is de #1 hobby voor heel veel kinderen... En de #1 opvoedkwestie voor heel veel ouders. Hoe voorkom je de dagelijkse strijd om schermtijd? Wat is gezond gamegedrag? Zou je bepaalde games thuis moeten verbieden? Hoe voorkom je dat de schoolprestaties van je kind eronder lijden? En hoe hou je thuis de sfeer gezellig?”|
Ze legt verder uit: “In Mijn gamende kind beantwoorden Koen Schobbers en Deirdre Enthoven de belangrijkste vragen over gamen. Op elke vraag krijg je een kort en duidelijk antwoord, een uitgebreider antwoord met meer (wetenschappelijke) onderbouwing, en natuurlijk de beste en adviezen. Mijn gamende kind helpt je om irritaties thuis te voorkomen, de band met je kind te versterken en laat zien hoe jij en je kind verantwoord kunnen omgaan met gamen. Kortom, echt álles wat je als ouder moet weten over je gamende kind!”

‘Superkrachten voor je hoofd: MINDGYM voor Kids, 15 skills waar je gelukkig van wordt’ door Wouter de Jong

Heleen licht toe: “We leren onze kinderen zo ongeveer alles. Behalve de gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd. Dankzij het grote succes van Mindgym: Sportschool voor je geest hebben talloze volwassenen al ontdekt hoe ze met eenvoudige oefeningen hun mentale conditie kunnen verbeteren. Hoog tijd dus om ook onze kinderen te leren hoe ze baas kunnen worden in hun hoofd. Daarom heeft Wouter de Jong nu Mindgym voor kids geschreven.”

Ze verduidelijkt: “Superkrachten voor je hoofd is een echt doeboek om (samen met je ouders of alleen) te ontdekken hoe je koning in je kop wordt. Je leert hoe je beter om kunt gaan met onaangename ervaringen, hoe je je sociale skills (in plaats van sociale media) kunt verbeteren en meer zelfvertrouwen krijgt.

De Jong pakt dit onderwerp weer aan op zijn ondeugende, relativerende manier, met mooie anekdotes, grappige weetjes en rake kinderquotes (‘Wraak is als poepen in je broek om de ander in de stank te zetten. Uiteindelijk heb je er zelf het meeste last van’).”

Heleen besluit de bespreking van Superkrachten voor je hoofd met: “Het boek staat vol leuke oefeningen met toegankelijke uitleg, challenges die je met je ouders kunt doen en geestige tekeningen van Hein de Kort. Daarnaast kun je audio-opnames downloaden om de technieken kracht bij te zetten én er is een speciale Mindgym-titelsong, ingezongen door Elise Schaap. Deze methode geeft kinderen speelse tools om beter om te kunnen gaan met stressvolle, saaie of moeilijke momenten in hun leven, oftewel: hoe ze hun eigen mentale superkrachten kunnen ontwikkelen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant