Afbeelding

Een levenlang juf op de basisschool.” geen vak maar een levenswijze” - afscheid van juf Wilma

Algemeen 578 keer gelezen

Na bijna dertig jaar werkzaam te zijn geweest op ’t Kompas in de Den Bommel, heeft juf Wilma Poldervaart afgelopen zomer afscheid genomen van school om van haar pensioen te gaan genieten. Wilma is een juf waar het onderwijs in het bloed zit.

“Het is geen vak maar een levenswijze”, zei ze altijd. Ze gebruikte repen chocola en appels om uit teleggen hoe breuken in elkaar zaten en tijdens de biologielessen trok ze regelmatig met de kinderen naar buiten om daar de natuur te ontdekken. Zij draaide er haar hand niet voor om, om de kinderen te leren figuurzagen en de meest creatieve vaardigheden aan te leren. Haar creativiteit uitte zich ook in grote knutselmiddagen rond de kerst of Pasen. Jarenlang zijn de bovenbouwleerlingen met haar op schoolkamp geweest. Sommigen hebben daar nog de leukste herinneringen aan. 

Vanaf 1991 is ze werkzaam geweest op ’t Kompas, eerst in groep 5/6, daarna in de bovenbouw waarbij ze tevens de directietaken op zich nam. De afgelopen jaren draaide ze met veel plezier de middenbouw. Tijdens haar carrière heeft ze een aantal kleinkinderen gekregen, voor sommige leerlingen was ze zo vertrouwd dat ze haar ‘juf oma’ noemden. De jaarlijkse pannenkoekendag in maart was ook altijd een feest voor jong en oud. Toch was ze absoluut geen juf die de laatste jaren “uitzat” en langzaam aan het afbouwen was. 

Toen in 2015 de beslissing viel om van ‘gewone’ basisschool te groeien naar een ‘Jenaplanschool’, was Wilma een van de eersten om het concept te omhelzen. Eigenlijk was ze al een Jenaplanner in hart en nieren. Ze stond altijd al open voor de leergierigheid van kinderen en wist daar uitstekend op in te spelen. Thematische werken was haar op het lijf geschreven, waarbij ze heel goed de grote lijnen en de leerdoelen in beeld hield. 

Na al die jaren viel de beslissing om met pensioen te gaan haar niet makkelijk. Werken met kinderen had en heeft haar hart. Uiteindelijk waren het klachten aan de stembanden die de doorslag gaven en de wens om meer tijd met de kleinkinderen door te brengen. Ze had gehoopt om tot de zomervakantie te werken en haarloopbaan af te sluiten met een groot feest met de kinderen, oud-leerlingen en ouders. Helaas gooide het Coronavirus roet in het eten en heeft ze in de laatste schoolweek met een feestelijke rit in een ouderwetse schoolbus en een grote picknick op het schoolplein afscheid genomen van ’t Kompas. 

Het grote feest zou in december worden gehouden maar dat gaat helaas ook niet door. De leerlingen en de stamgroepleiders zullen deze bijzonder bevlogen collega enorm missen en zijn haar erg dankbaar voor haar liefdevolle inzet van zoveel jaren. Wilt u als oud-leerling of ouder juf Wilma bedanken voor haar inzet? Stuur een kaart naar :CJS ’t Kompast.n.v. afscheid juf Wilma Poldervaart Nassaustraat 243258 AR Den Bommel

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant