Afbeelding

Bartiméus, méér dan een blinde bedelaar

Algemeen 199 keer gelezen

Bij de naam Bartiméus moeten veel mensen waarschijnlijk denken aan het verhaal uit de Bijbel waarin Jezus Christus de blinde bedelaar Bartiméus weer laat zien. Maar Bartiméus is meer, tijdens het Oogcafé in Goeree-Overflakkee op donderdag 8 oktober 2020 verzorgt revalidatie-instelling Bartiméus een presentatie over hun dienstverlening voor blinden en slechtzienden. Aanmelden voor deze activiteit van de Oogvereniging is in verband met de huidige coronamaatregelen verplicht en is mogelijk via bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl of 06-48326101. 

Bartiméus, de bijbelvasten onder ons zullen deze naam kennen als de blinde bedelaar die door Jezus Christus weer ziende werd gemaakt. Maar wist u ook dat de revalidatie-instelling Bartiméus zich inzet voor de revalidatie en emancipatie van blinden en slechtzienden? Mensen die al vanaf hun geboorte visueel beperkt zijn of dit op latere leeftijd worden kunnen bij Bartiméus terecht voor verschillende zaken, waaronder bijvoorbeeld begeleiding bij wonen, onderwijs, het vinden en behouden van werk en de keuze en het gebruik van hulpmiddelen. Naast de praktische kant van het slechtziend of blind zijn is er bij Bartiméus ook ruimte voor de menselijke kant. Zo worden er bijvoorbeeld verschillende trainingen gegeven over onderwerpen die te maken hebben met leven met een visuele beperking en is er de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met een maatschappelijk werker. Tijdens een presentatie van twee medewerkers van Bartiméus worden de bezoekers van het Oogcafé in Goeree-Overflakkee (een initiatief van de Oogvereniging) op de hoogte gebracht van de dienstverlening van Bartiméus en is er de gelegenheid om de medewerkers van Bartiméus het hemd van het lijf te vragen. 

Het oogcafé
Het oogcafé is een plek waar mensen met een oogaandoening elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Elke 2e en elke 4e donderdag van de maand vinden er bijeenkomsten plaats tussen 14.00 en 16.30 uur. Mensen met een oogaandoening, maar ook familie en vrienden van de doelgroep blinden en slechtzienden. Bezoekers zijn welkom bij Buurtcentrum de Melishof. Buurtcentrum de Melishof is gevestigd aan de Binnenweg 59 -61, 3248 AE, te Melissant. In verband met de huidige coronamaatregelen is aanmelding voor activiteiten verplicht. U kunt zich aanmelden via het e-mailadres bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl. Bovendien kunt u telefonisch contact opnemen met Leo Wessel op telefoonnummer 06-48326101, of met Anneke Mastenbroek op telefoonnummer 06-83070425. De kosten voor het oogcafé bedragen 3,00 euro per persoon voor twee kopjes koffie, dan wel thee. 

Word lid van de Oogvereniging 
Krijgt u te maken met verminderd zicht als gevolg van een oogaandoening en bent u nog geen lid van de Oogvereniging? Zou u dit wel willen omdat u bijvoorbeeld vragen heeft over uw oogaandoening of behoefte heeft aan contact met mensen die weten hoe u zich voelt zoals bij het Oogcafé? Ga dan naar https://www.oogvereniging.nl/vereniging/word-lid/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant