Afbeelding

Zwerfboekenstation Den Bommel weer open (en uitgebreid!)

Algemeen 365 keer gelezen

Alleen de lichte geur van siliconenkit verraadt dat er iets gebeurd is met de knalrode telefooncel aan de Voorstraat in Den Bommel. Rood-wit-blauwe vlaggetjes wapperen buiten vrolijk in de wind en er staan weer ouderwets veel boeken voor jong en oud overzichtelijk te wachten op enthousiaste lezers.

Door Debby Roukens

In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 augustus gooiden onbekenden de zijruit in van de telefooncel die als zwerfboekenstation wordt gebruikt. Vanwege werkzaamheden aan de Voorstraat lagen de losse stenen letterlijk voor het oprapen. Het vermoeden bestaat dat één van deze stenen gebruikt is om de zijruit kapot te gooien. Onbekenden vernielden die nacht nog meer in Den Bommel; twee garageramen bij een nabijgelegen woning en het bushokje op de Boven Oostdijk moesten het eveneens ontgelden.

Eigenaresse van het zwerfboekenstation Caroline Kuiper was zo verdrietig over de vernieling dat ze overwoog te stoppen. Zo ver kwam het gelukkig niet dankzij een crowdfundings-actie. Schrijfster Gaby Rasters die regelmatig met Caroline samenwerkt startte de inzameling: “Caroline ademt liefde voor boeken uit aan iedereen, zie het als ode aan haar, een bedankje.” Die woorden waren niet aan dovemans oren gericht; binnen drie dagen was het benodigde bedrag voor de ruit ruimschoots binnen. Daarna was het wachten op het glas dat op maat gemaakt moest worden en op het plaatsen van het raam. Caroline gebruikte de tijd dat de telefooncel leeg stond gelijk om mooie nieuwe boekenplanken op maat te maken en inmiddels is iedereen weer welkom om boeken te lenen of ruilen. Ze is ontroerd door het medeleven dat ze van alle kanten mocht ervaren: “In deze moeilijke tijd staan er meer mensen voor je klaar dan je denkt. Bedankt voor alle support!”

Dat Caroline zich niet uit het veld heeft laten slaan blijkt uit de uitbreiding die ze er maar gelijk aan heeft toegevoegd. Vanaf nu kan iedereen behalve boeken namelijk ook plantenstekjes bij haar ruilen. Naast de telefooncel staat een kastje waarin allerlei verschillende plantjes te vinden zijn. “Nu staan er allemaal plantjes voor binnen, als het straks wat kouder wordt stappen we over op tuinplantjes.” Ruilen is gratis. “Mocht je geen stekjes hebben om te ruilen betaal je een euro voor een plantje,” licht Caroline toe. De eerste plantjes zijn al van eigenaar geruild en de reacties zijn positief.

Ook een plantje ruilen of zin in een leuk (zwerf)boek? De boeken en plantjes worden dagelijks aangevuld. Een boek lenen kan in principe 24 uur per dag, de plantjes haalt Caroline ’s avonds naar binnen.

Het boekenstation en ruilkastje zijn in Den Bommel te vinden in de Voorstraat op nummer 36, recht tegenover de ingang van de kerk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant