Afbeelding

Groep Jan Zwerus belicht donkere kant elektrisch rijden

Algemeen 244 keer gelezen

Jan Zwerus van Groep Jan Zwerus (GJZ) dient tijdens de gemeenteraadsvergadering op 24 september een ludieke motie in: alle eigenaren van de elektrische auto’s in de gemeente Goeree-Overflakkee moeten een sticker met het jongetje Mamadou op hun achterruit plakken.

GJZ wordt een beetje moe van al die eenzijdige, halleluja-verhalen over alle duurzame initiatieven van de groene kabouters in Den Haag om de uitstoot van CO2 te verminderen. De elektrische auto is een van deze duurzame initiatieven en wordt in de media neergezet als iets geweldigs.

Maar er is een donkere kant: in de accucellen van de elektrische auto zit veel kobalt omdat een elektrische auto veel accucellen nodig heeft. Zestig procent komt uit de provincie Katanga in Congo. En hier werkt Mamadou, het jongetje op de sticker. Hij is acht jaar en werkt lange dagen in de gevaarlijke, zelf gegraven tunnels om kobalt met zijn handen op te graven. Na een lange dag brengt hij zijn kobalt naar een Chinees bedrijf, Congo Dinfang Mining dat Mamadou gemiddeld een tot twee dollar per dag betaalt.

Voor het kobalt in de accucellen van de elektrische auto’s moeten 150.000 tot 200.000 volwassen Congolezen en kinderen lange dagen in gevaarlijke en ongezonde tunnels werken voor een paar dollar per dag. In januari 2019 stierven er 43 mensen door het instorten van de tunnels. Er sterven ongeveer 80 mensen per jaar door ongelukken, maar cijfers zijn niet al te betrouwbaar want veel sterfgevallen worden niet meegeteld. En veel mensen sterven op een langere termijn wegens gezondheidsproblemen veroorzaakt door de ongezonde werkomstandigheden in de tunnels. Volgens een onderzoek van de K.U. Leuven krijgen veel kinderen van mijnwerkers aangeboren afwijkingen.

En dan de schade aan het milieu in Katanga? Bossen en landbouwgronden worden verwoest door het aanleggen van de zelf gegraven mijnen, en bewoners worden zonder compensatie verjaagd. Rivieren worden ernstig vervuild door het afvalwater van het kobalterts.

Daarom wil Groep Jan Zwerus dat de eigenaren van de duurzame, elektrische auto’s in de gemeente Goeree-Overflakkee de sticker op hun achterruit plakken om Mamadou te bedanken voor zijn kobalt. En ook om deze duurzame mensen de donkere kant van de elektrische auto te laten zien wanneer zij met hun kobaltrijke elektrische voertuig rijden.

Jan Zwerus betaalt zelf voor de stickers en schenkt de eerste vijftig stickers aan de gemeente Goeree-Overflakkee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant