Hes
Hes "De kwade hoek"

Landschapsschilderijen Goeree-Overflakkee Barend Hes (1915-2004)

Algemeen 698 keer gelezen

Op zondag 3 oktober vindt in ’t Arthuus in Loenen Gld. van 12.00 tot 17.00 uur de opening van een tentoonstelling voor vooral de liefhebbers van landschapskunst plaats. Carla Hes, nu woonachtig in Apeldoorn, kwam op het idee een aantal schilderijen gemaakt door haar vader Barend Hes voor een goed doel te verkopen. Galeriehoudster Mieke Diekmann, bij wie Carla een schildercursus volgt, werkte graag aan dit mooie initiatief mee. De expositie is t/m 29 november. De opbrengst verkoop schilderijen voor kliniek dierenasiel

Barend Hes, geboren in Rotterdam, wilde naar de Academie voor Beeldende Kunsten, maar werd daarin door zijn ouders tegengehouden. In de jaren ’50 volgde hij een schriftelijke cursus tekenen en was verder autodidact. Goeree-Overflakkee en het huidige Groene Hart bij de riviertjes De Rotte en De Linge betekenden voor zijn landschapsschilderijen belangrijke inspiratiebronnen. Hij schilderde en tekende ook andere genres zoals de Rotterdamse havens, stadsgezichten en abstracte werken. Naast olieverfschilderijen gemaakt met penseel en/of paletmes, gebruikte hij pastelkrijt en houtskool voor zijn aquarellen en tekeningen.

Dierbare herinneringen van Carla Hes aan Goeree Overflakkee:

"Mijn ouders, broers, zus en ik gingen vanaf begin jaren 60 op vakantie naar Ouddorp. Overtocht met de pont, van Hellevoetsluis naar Middelharnis, als klein kind een hele belevenis. De eerste jaren logeerden we in een zomerhuisje op vakantiepark de Prinsenhof aan de Oudenieuwelandseweg, in huisje Joke, de Paddestoel en Nocturne. Daarna logeerden we enkele jaren in een vakantiehuisje op het erf van familie Bakelaar aan de Dijkstelweg.

Mijn ouders wandelden graag in en om Ouddorp, en ook de omgeving van Goedereede was in trek. Mijn vader had altijd zijn fototoestel bij zich en tijdens deze wandelingen heeft hij menig filmrolletje volgeschoten. Op één van deze wandelingen kwam hij in gesprek met Van Splunder, die achteraan de Oostdijkseweg woonde in Goedereede, tegenover een grote boerderij van Breen.

Het natuurgebied de Kwade Hoek was daar niet ver vandaan, een gebied waar mijn vader graag kwam, en het toeval wilde, dat Van Splunder wel de voorkant van zijn huis aan mijn vader en zijn gezin wilde verhuren tijdens vakanties. Dus het jaar daarop, zo eind jaren 60, gingen we met vakantie naar de Oostdijkseweg, en daar zijn vele jaren op gevolgd. Behalve, dat hij een enthousiast fotograaf was, schilderde mijn vader ook graag. Zo zijn er diverse schilderijen van met name de Kwade Hoek. Mijn vader had regelmatig contact met meneer Van Vliet, de duinwachter van de Kwade Hoek, o.a. over de flora en fauna van het gebied. Mijn vader kende veel plantjes en vogels bij naam. Hij heeft ook veel dia’s van planten en bloemen gemaakt.

Totdat zijn gezondheid het niet meer toeliet hebben mijn ouders altijd genoten van de prachtige omgeving van Ouddorp en Goedereede."

Barend Hes vond zelf zijn werk niet goed genoeg om tentoon te stellen. Voor Carla is de expositie een postuum eerbetoon aan hem.

De schilder had in zijn jeugdjaren herdershond Wolf waarover hij altijd met veel passie sprak. Zijn dochter Carla adopteerde herder Micco afkomstig uit het grootste Spaanse dierenasiel Scooby, een mooie brug naar het goede doel. Met de verkoop van een aantal van zijn werken geeft Barend Hes na zijn dood rondom Werelddierendag kleur aan het welzijn van de Scooby-asielhonden. Bij voldoende opbrengst kan de asielkliniek medische apparatuur aanschaffen.

Scooby werd ruim 33 jaar geleden opgericht en kreeg internationale bekendheid door het aan het licht brengen van de wreedheden van jagers en fokkers van Galgos (Spaanse windhonden) en Podencos. Het asiel is een veilige haven voor zo’n 700 honden, katten en 200 boerderijdieren en heeft als missie sterilisatie/castratie, vaccinatie, chip-registratie en educatie. Naast galgos en podencos, vinden vele andere ras- en kruisinghonden ‘baasjes’ in o.a. Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Italië, Finland, V.S. en Canada. De adopties, donaties en fondsenwervings-initiatieven zijn van cruciaal belang voor de stichting. Voor meer info: www.scoobymedina.org en Facebook: Protectora y Santuario Scooby.


Kunstgalerie ’t Arthuus, Eerbeekseweg 13-A, 7371 CA Loenen Gld.
Tel 06-51 447 88 - Info@arthuus.nl

Scooby Spain shelter
Carla en Scooby Micco
Hes
Hes zelfportret
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant