Alles is uit de kast gehaald om 160 km. elektriciteitskabel in de grond te (ver)stoppen.
Alles is uit de kast gehaald om 160 km. elektriciteitskabel in de grond te (ver)stoppen.

Tussen Oude-Tonge en Middelharnis is 160 km. kabel aangelegd

Algemeen 709 keer gelezen

Middelharnis- Iedere weggebruiker die vanaf Oude-Tonge richting Middelharnis rijdt is de afgelopen maanden geconfronteerd met graafwerkzaamheden in de berm van de weg. ‘Wat is daar gaande?’ zal menigeen zich hebben afgevraagd. Het antwoord is kort en bondig: ‘Windmolens’.

Door Henk Blanke

In 2012 ondertekenden de vertegenwoordigers van de, toen nog vier gemeenten op het eiland een overeenkomst met de provincie betreffende windenergie. Het rijk had besloten, dat windenergie in den lande veel meer moest worden aangewend ter vervanging van fossiele brandstoffen. Iedere provincie moest zijn aandeel leveren, dus ook Zuid-Holland. Het vlakke Goeree-Overflakkee is een ideale locatie voor windturbines en zo werd in de overeenkomst vastgelegd, dat het eiland in totaal 260 megawatt gaat leveren. De aanleg van windmolenparken was het gevolg.
De aanleg daarvan is inmiddels in volle gang. Langs de N59 is men op dit ogenblik volop bezig met de bouw van in totaal zes winturbines. Drie, met een tiphoogte van bijna 150 meter, worden gebouwd ter hoogte van Nieuwe-Tonge achter de bestaande windmolens. Blaakweg, zoals het park genoemd is, moet 10,8 megawatt gaan produceren. De andere drie, met dezelfde tiphoogte en dezelfde opbrengst komen in het windpark Suyderlandt aan de doorgaande weg van Bruinisse naar Oude-Tonge. Beide parken zijn een gezamenlijk initiatief van Deltawind en Eneco.

Werkzaamheden
Bij u thuis vormt een elektriciteitsdraadje de schakel tussen een stekker en het stopcontact. En dat is nu precies wat in het groot, of misschien beter gezegd: groots, gerealiseerd wordt tussen Oude-Tonge en Middelharnis. Daar worden nl. elektriciteitskabels gelegd die de verbinding vormen tussen de windmolens en het hoofdverdeelstation aan de Oudelandsedijk tussen Middelharnis en Stad aan het Haringvliet.
In april is het bedrijf DNWG Infra BV, een onderdeel van Stedin, met de werkzaamheden begonnen. In die tussentijd is er een enorme hoeveelheid werk verzet. In vier fases is per keer een verkeersbarrier, dat is een afscheiding tussen de berm en de rijbaan, van 1000 meter neergezet. Daarachter vinden de graafwerkzaamheden plaats. Per dag wordt een sleuf van 200 m. lang en 85 cm. diep gegraven. Is de sleuf klaar, dan wordt in één keer de kabel erin getrokken.
Als het project is afgerond, de planning is eind oktober, ligt er 160 km. elektriciteitskabel tussen de twee windparken en het verdeelstation. Daar hebben dan gedurende zeven maanden iedere dag 15 tot 20 mensen aan gewerkt.
Hoofdaannemer is Van Gelder kabel- leiding- en montagewerken uit Elburg. Dit bedrijf heeft daarbij o.a. gebruik gemaakt van de zgn. sleufloze techniek. Daarbij wordt een mantelbuis horizontaal de grond ingeslagen.
Met dit project is weer een steentje bijgedragen aan de doelstelling van het gemeentebestuur: in 2025 is Goeree-Overflakkee energieneutraal. Een visie die zoveel impact heeft gekregen dat het eiland energieleverancier is geworden voor Goeree-Overflakkee en omstreken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant