Wethouder Feller onthulde samen met Margaliet Engelsman het informatiebord bij de Joofdse begraafplaats in Dirksland.  Foto: Sam Fish
Wethouder Feller onthulde samen met Margaliet Engelsman het informatiebord bij de Joofdse begraafplaats in Dirksland. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Informatiebord voor Joodse begraafplaats Dirksland onthuld

Algemeen 460 keer gelezen

In heel Nederland zijn er bijna 250 Joodse begraafplaatsen te vinden. Op Goeree-Overflakkee zijn dat er drie. Die in Dirksland is echter een echt ondergeschoven kindje. Tot nu.

Door Sam Fish

Dorpsraadvoorzitter Jan Leenders zat nog in de gemeenteraad van Dirksland toen hij al aandacht vroeg voor de begraafplaats in het dorp. “Het was vervallen, verwilderd, en vergeten,” vertelt hij. “Ik vond het pijnlijk om te zien en ik vond dat er iets gedaan moest worden.” Na lang vechten is de begraafplaats opgeknapt. Maar het is nog niet zoals het moet zijn.

Informatiebord
En dus moet er iets gebeuren om de begraafplaats in Dirksland precies dat te maken. Een plek waar mensen naartoe kunnen voor een stukje geschiedenis. Echt opvallend is het op dit moment namelijk niet. Als je niet weet waar het is, zul je het ook niet vinden. Er staat namelijk geen bewegwijzering. “Die komt nog,” verzekert Jan Leenders iedereen. Wel is er op vrijdag 4 september een informatiebord onthuld bij de begraafplaats. Het is een nieuwe stap in het opknappen van de begraafplaats. Eerder werd de begraafplaats ook al toegevoegd aan de dorpswandeling die meerdere keren per jaar wordt gemaakt. Met het informatiebord kunnen mensen lezen over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Dirksland. Want hoewel er maar een paar stenen te zien zijn, er liggen op de begraafplaats zeker vijftig Joodse mensen begraven.

Monument
Het informatiebord werd onthuld door wethouder Peter Feller en Margaliet Engelsman. “Een Joodse begraafplaats is eigenlijk een monument,” zegt hij vlak voor de onthulling. “Het is dan ook een eer om hier aanwezig te mogen zijn. Wat wij beleven met elkaar mogen we een bijzonder moment noemen. Normaal gesproken krijgt de onthulling van een infobord niet zoveel aandacht. Maar het is belangrijk dat dit niet ongemerkt voorbij gaat. Er wordt nog dagelijks gestreden tegen antisemitisme. Daarom is het belangrijk om hierbij stil te staan. Dit informatiebord is een mooie toevoeging aan deze locatie.”

Zichtbaarheid
Inmiddels wordt er in heel Nederland hard gewerkt om de Joodse geschiedenis zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Stolpersteine, de struikelstenen, die op het hele eiland te vinden zijn. Maar dat is niet genoeg.
De begraafplaatsen zijn een belangrijk stukje geschiedenis. Ook hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant