Klepelbeheer
Klepelbeheer

Galathesedijk: bloemrijk?

Algemeen 597 keer gelezen

Bewoners van de Galathesedijk bij Ooltgensplaat wilden graag meer bloemen op de dijk en benaderden hiervoor Water Natuurlijk. Onderzoek leerde dat door een verkeerd beheer bloeiende planten voor een groot deel waren verdwenen. Toch is de inschatting dat met een aanpassing van het beheer de soorten rijkdom weer kan terug komen. Water Natuurlijk adviseert over een beheer gericht op biodiversiteit.

Vele jaren zijn grote delen van de dijk gemaaid met de klepelmaaier. Daarmee worden de planten en alles wat daar op leeft aan eieren, rupsen en volwassen insecten vermalen. Het maaisel blijft liggen met als gevolg een ophoping van meststoffen in de bodem. De begroeiing wordt hierdoor eentoniger en ruiger. Soorten als brandnetel krijgen de overhand. Bloemen verdwijnen en het insecten leven krijgt geen kans om zich te ontwikkelen.

Ooit is dit beheer door het waterschap Hollandse Delta ingezet omdat men dacht dat het goedkoper was. Gebleken is dat dit verkeerde zuinigheid was. Het verlies aan biodiversiteit zorgt nu al voor grote economische schade en dat zal alleen maar toenemen. Ook hoeft een slim beheer gericht op biodiversiteit niet duurder te zijn.

Kansen op bloemen
De vraag is dan of een dijk die door verkeerd beheer grondig verpest is nog kansen biedt. Kansen zijn er voor de Galathesedijk. Restanten van de vroegere vegetatie geven een indicatie wat er met een goed beheer terug kan komen.

Een inventarisatie van de nog incidenteel aanwezige plantensoorten gaven een positief beeld over de potenties. Soorten als knoopkruid, margriet, gele morgenster, duizendblad, kaasjeskruid zijn echt de soorten die in bloemrijk grasland op dijken thuishoren op Goeree-Overflakkee.

Advies aanpassing beheer
Water Natuurlijk Hollandse Delta stelde in samenspraak met de Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree Overflakkee een advies op voor een aanpassing van het beheer van de Galathesedijk.

Voor de zuidhelling van de dijk gaat het om tweemaal per jaar maaien en afvoeren van het maaisel. Hierdoor worden meststoffen afgevoerd en wordt het minder ruig. Op den duur komen kruiden terug. Na verloop van tijd kan er gefaseerd worden. Er worden stukken overgeslagen met maaien, waardoor ook insecten weer meer kansen krijgen. Voor de noordhelling adviseren we om de ontwikkeling met struiken zoals die nu al plaats vindt te handhaven.

Water Natuurlijk hoopt dat het college van dijkgraaf en heemraden het advies overneemt en gaat werken aan meer bloemen aan de dijk en herstel van biodiversiteit. Mooi meegenomen is ook dat de betrokken burgers dan met nog meer plezier aan de dijk kunnen wonen.

Joost Kievit MSc

Anne Mollema, fractievoorzitter Water Natuurlijk Hollandse Delta, telefoon 0611017484

Joost Kievit MSc, voorzitter Water Natuurlijk Hollandse Delta , telefoon 078-6731522

Zie voor het advies ook : https://www.waternatuurlijk.nl/hollandse-delta-wn/nieuws-wn.

Kaasjeskruid
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant