Kitesurfen tussen de ijsschotsen, dan moet je goed kunnen manoeuvreren.
Kitesurfen tussen de ijsschotsen, dan moet je goed kunnen manoeuvreren. Rein Rijke

Surfend op een vulkaanmeer en tussen ijsschotsen in IJsland

Algemeen 492 keer gelezen

Sommelsdijk – ‘Schitterend, fantastisch, puur natuur’, is de reactie van Roderick Pijls op zijn kite avontuur in IJsland. De 28-jarige inwoner van Sommelsdijk zorgde met het project The Last Line weer voor mooie beelden maar wel van een bedreigde natuur.

Door Fred Götzenberger 

“Het landschap op IJsland is zo mooi, je denkt een mooi foto te kunnen maken maar dan ga je een bocht om en dan blijkt daar weer een mooie plaatje te zijn," vertelt een enthousiaste Roderick Pijls. Een eerdere fotosessie op een giftig meer in Tanzania was succesvol en ook nu zorgde ook deze trip voor prachtige actiefoto’s. Maar daarnaast was er ook videoteam aanwezig die alles vastlegde voor een 15 minuten durende documentaire, die over 1,5 maand in première gaat. In zijn voorbereiding had de kitesurfer op Google maps gekeken naar beelden van het vulkaanmeer. 

"Maar ondanks dat je dan een beetje een idee hebt wat je kan verwachten was het eenmaal ter plaatse toch groter dan verwacht." De kite-avonturier viel in het niet bij het oppervlakte van de vulkaankrater en kreeg met draaiwinden te maken, iets wat hij op zee nagenoeg niet tegenkomt. "De wind draaide alle kanten op, sloeg tegen de wanden aan en joeg zich weer omhoog. Soms was het windkracht 9, ik wist niet wat ik meemaakte. Door de diverse windrichtingen stonden er in het midden van het meer ook mini-tornado’s." 

Toen hij op een gegeven kon omgaan met de weersomstandigheden zorgde dat voor prachtige foto’s, een nietige surfer op een gigantisch kratermeer. Hierna ging men door naar Diamond Beach, hier trekken enorme ijsschotsen voorbij richting zee. "Dit was wel mijn grote droom die nu is uitgekomen. Gigantische ijsschotsen, zo groot als een huis die daar drijven en waar je dan tussendoor moet manoeuvreren. Je bent zo klein en heb te maken dat deze ijsschotsen constant in beweging zijn, je moet ook echt oppassen." 

Dat de ijsschotsen richting de zee gaan en uiteindelijk daarin, smelten geeft te denken. "De gletsjer trekt zich terug dat zie je daar heel duidelijk. Zo staat er een monument waar een gletsjer was, daar is helemaal niets meer. Het maakt mij wel treurig om dit te zien, maar het was weer een duidelijk bewijs van de Last Line." Toch blikt Roderick met een goed gevoel terug op zijn IJsland avontuur. "Het is toch het mooiste landschap wat ik tot nu toe heb gezien." Roderick Pijls geeft ook lezingen over zijn projecten, meer informatie is te vinden op Roderickpijls.com. Foto’s: Rein Rijke

Op de achtergrond de gigantische ijsschotsen die qua koers onvoorspelbaar waren.
Een stipje in het grote vulkaanmeer.
De klimaatsverandering zorgt dat ijs en sneeuw plaats hebben gemaakt voor een groene weide.
Met windkracht 9 de kite onder controle zien te krijgen.
Alleen in het grauwe landschap de rivier van smeltwater af.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant