Afbeelding

Jeroen v.d. Velde exposeert ook bij de Kunstroute

Algemeen 103 keer gelezen

Goedereede – Jeroen v.d. Velde is ook een beeldend kunstenaar die exposeert tijden de Kunstroute. Harald Jassoy die er de rondleidingen doet, geeft toelichting op de kunstwerken. Een van die werken is "schuur", olieverf op doek.

Door Nick Ehbel

Harald vertelt: "Dit is een meekrapschuur. Het lijkt op zo’n meekrapschuur die we ook in Ouddorp hebben. Jeroen noemt het alleen maar schuur. Soms weet hij niet eens meer waar hij gezeten heeft om iets te schilderen. Hij schildert echt ter plekke."

"Als je de werkwijze van hem ziet, is het eigenlijk klassiek impressionistisch. Hij heeft ook nog een lichte, modernere toets. Eigenlijk werkt hij in de traditie van het Haagse impressionisme. Hij zit ook veel in Den Haag. Van Scheveningen heeft hij de opgang van een duin laten zien, maar hij maakt ook Amsterdamse taferelen. Hij is echt met landschappen bezig."

Schuur
Harald licht toe: "Schuur is van klein formaat, ongeveer 30 bij 50; handig als je buiten schildert. Hier is hij echt impressionistisch bezig. Van die bomen zie je gewoon losse stukken in de lucht. Die lucht is bijna niet gedaan. De bomen zijn echt geschematiseerd. Dat zie je aan de losse toetsen. Alleen bij dat schuurtje heeft hij duidelijk met behulp van toetsen de latten en het dak neergezet. Op de ondergrond zie je snel bewegende toetsen. Dit is echt zijn metier. Het is prima gedaan met een goede compositie. Door het kleine formaat is het een moeilijk ding. Dan moet je je compositie heel goed beheersen."

Hij vervolgt: "Dit is wat kleur betreft terughoudend. Groene, okerbruine en lichtgrijze tinten, wat blauw wit, weinig details. Gelijktijdig weinig verf en toch een heel massieve vorm. Het is een vrolijk ding dat je even doet. Die losse toets vind ik zeer spannend. "

"Ook bij zijn grotere werken zie je zijn vreugde van het schilderen. Olieverf op linnen. Het is op een professionele eigenwijze manier gedaan. Het is van originele Nederlandse kwaliteit. Nederland had met zijn Haagse school een naam! Mensen die landschappen schilderen, prefereren de impressionistische vorm. Dan krijg je eigenlijk het mooiste resultaat. Je werkt snel, kan niet wachten. Je moet een goede toets hebben om de rust te houden."

Jeroen van der Velden
Jeroen (1972) is opgegroeid in Ede. In zijn jeugd werd hij gegrepen door de schilderkunst en bewonderde Carel Willink en Edward Hopper. Vanaf 2002 nam zijn ontwikkeling in schilderen een vogelvlucht doordat hij in Amsterdam wekelijks ging model tekenen en jaarlijks schilderfestivals bezocht. Op deze manier kwam hij in contact met andere schilders waarvan hij veel geleerd heeft. Verder heeft hij zich vooral als autodidact ontwikkeld.
In 2019 maakte Jeroen’s portretschilderen een verdere ontwikkeling door vanwege zijn deelname aan het TV programma “Project Rembrandt” en de vele portretopdrachten die daar op volgden.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant