"Arthur werkt van een zeer duidelijk vorm naar een meer doorzichtige, zodat je alleen maar negatieve en positieve vormen ziet."

Arthur Bernard exposeert bij de Kunstroute

di 28 jul 2020, 10:14 Algemeen

Goedereede - Arthur Bernard is een van de beeldend kunstenaars die exposeert tijden de Kunstroute. Harald Jassoy doet de rondleidingen en geeft toelichting op de kunstwerken. Een van die werken is "interieur", olieverf op doek.

Door Nick Ehbel

Harald licht toe: "Arthur is een oude bekende. De laatste jaren wordt hij meer figuratief. Een tijdlang wist hij niet zeker of hij naar het abstracte ging of dat er nog figuren in zouden zitten. De laatste jaren gaat hij terug naar het principe van het interieur. Je kan hem vergelijken met Matisse. Je kan eigenlijk iedere streep van zijn toetsen zien. Hij werkt dekkend, maar ook glacerend. Hij tekent bijna met zijn kwast, want je ziet de lijnen. Dat zie je bij het ouderwetse lampje op tafel en de vaas op de andere tafel. De vorm is meer kubistisch aangezet."

"Zo heeft ook Cézanne gewerkt. Qua tijdsgeest zijn ze dezelfde. Je ziet altijd weer verdubbelingen, over elkaar gevormde vormen, doorzichtig zelfs, die de onderlaag nog een keertje laten zien. Hij werkt van een zeer duidelijk vorm naar een meer doorzichtige, zodat je alleen maar negatieve en positieve vormen ziet. En je ziet zijn krachtige kleuren!"

"Er zit geen centraal perspectief in, wel een vals perspectief. Feitelijk is het een voortdurend zoeken naar de perspectieven die voor de compositie goed uitkomen. Soms klappen de tafels naar je toe, maar het vaasje met die bladeren is bijna weer rechtstandig," aldus Jassoy.

"Hij zit thuis in zijn atelier of in zijn woonkamer en dan gaat hij beginnen met een opzet. Daarna wordt er weggepoetst. Soms zie je dat die kleuren heel doorzichtig zijn geworden doordat hij ze dunner houdt. Dan begint eigenlijk het werken aan het object an sich. Het gaat dan niet meer om het vaasje, het lampje en het interieur, maar om het samenspel van kleuren. Je ziet dat hij een hele grote variatie heeft van heel duidelijke kleuren; oranje, groen, groen blauw of geel. Die zijn heel duidelijk zichtbaar, maar die doorzichtige glacerende tonen maken dat het geheel niet uit elkaar valt, niet explodeert."

Opleiding
Volgens Harald is Arthur de zoon van een bekende kapper in Mechelen waar hij op de kunstacademie ging. Zijn vader zei dat hij niet moest denken later de zaak van zijn vader over te nemen, want die zou verkocht worden. Daar was Arthur zo verbolgen over dat hij les heeft genomen bij de beste kapper van België, waar hij na drie jaar afzwaaide als top-kapper. Later heeft zich verder bekwaamd in Parijs. Al die tijd is hij blijven schilderen. Zo is hij kapper-schilder geworden. Daar kwamen zijn rijke klanten achter en die kochten zijn schilderijen. Later ging hij naar Amerika en opende daar een kapperszaak. Hetzelfde deed hij in Rotterdam. Hij stond er bekend als de schilderende kapper, een top-kapper die als eerste met bepaalde technieken kwam.

Uit de krant