"Aan het gesprek gaat een heel klein gesprekje vooraf. Het is...een spontaan gebeuren."

Andrea Stribos - presentatrice van "De Huiskamer van Flakkee"

Algemeen 559 keer gelezen

Dirksland - Elke maand verzorgt Andrea Stribos haar column Zilt in ‘Groot Goeree-Overflakkee’, een column die mensen aan het denken zet. Maar Andrea doet meer, naast columniste is zij presentatrice van het programma “De Huiskamer van Flakkee” dat door de Stichting Lokale Omroep Goeree Overflakkee wordt uitgezonden. De redactie had daar met haar een gesprek over. In verband met het coronavirus gebeurde dat op een veilige manier; door middel van e-mail.

Door Nick Ehbel

Wat is de Huiskamer van Flakkee?
Een televisieprogramma waarin bekende en minder bekende mensen van Goeree-Overflakkee aan het woord komen. Gemaakt door een onafhankelijk team en uitgezonden door SLOGO. Elke maandag een nieuwe aflevering. Ook te bekijken op www.huiskamervanflakkee.nl

Op het moment zijn er herhalingen te zien, omdat er vanwege de corona maatregelen geen opnames gemaakt konden worden. In september hopen we weer te starten met nieuwe afleveringen.

Voor wie is het bedoeld?
Voor iedereen die geïnteresseerd is in wat er zoal op het eiland leeft. Dat kan variëren van ontwikkelingswerk tot spruitenteelt of het bespreken van een boek. Er worden gesprekken gevoerd met een of twee eilanders die hun enthousiasme voor hobby of beroep graag willen delen met de kijker.

Waar en wanneer wordt die opgenomen? 
In Ons Dorpshuis van Nieuwe-Tonge, een heel fijne locatie. Om de veertien dagen worden op de dinsdagavond twee gesprekken opgenomen.

Wie werken er aan mee en wat zijn hun functies?
Wim Stam (camera, editing, website), Eric Stam (regie), Marlies van Adrighem (ook presentatie), Trudy Blanken (redactie), Mike Osseweijer (camera), Anrik Boskers (geluid) en Fred Warbroek (camera).

Hoe wordt het bekeken?
Volgens mij wordt het goed bekeken. Maar daar kom je natuurlijk nooit helemaal achter. We krijgen nogal eens aanvragen van mensen die graag in de uitzending iets willen vertellen, dus misschien wijst dat ook wel op iets.

Welke bekende Flakkeeënaars waren te gast?
Poeh, daar vraag je me wat. Even uit m’n hoofd: Berend Jan Bruggeman, Kees van Dam, Maria Evers, Cor Hameeteman, André Kastelein, Davy Hoolwerf, Els van Wageningen, Arco Hoekman, Cora de Boed, Rias Olivier. En nu stop ik met bedenken; nog veel meer in ieder geval, bekend en onbekend. Allemaal anders en allemaal boeiend.

Wat waren hun onderwerpen?
Politiek, feminisme, nieuwe boeken, de geschiedenis van Goedereede, stamboom-onderzoek, GOchurch (migrantenkerk), een in Dirksland gevonden muntenschat, sport, archeologisch onderzoek, Alzheimer, woestijnreizen, kunst, muziek, etc. Alles kan aan bod komen.

Hoe worden gasten uitgekozen of onderwerpen bepaald?
De gasten worden, vaak naar aanleiding van het nieuws, uitgenodigd. Er kunnen ook tips binnenkomen en, zoals ik al zei, mensen melden ook zelf dat ze graag willen komen.

Weigeren ze wel eens?
Of er wel eens iemand weigert? Zelden. Soms wil iemand echt niet voor de camera en dat begrijp ik heel goed. Het gekke is dat je na twee minuten die hele camera vergeten bent, maar dat weet je pas als je er zit. Bijna alle gevraagden nemen de uitnodiging aan. Wie wil er nou niet vertellen over wat hem of haar zoveel bezighoudt?

Hoe is de regie geregeld?
Pfff...

Hoe bereid je je presentatie voor?
Ik bereid me voor door zoveel mogelijk te lezen over het onderwerp en over de persoon die er over komt vertellen. Vooral als ik zelf helemaal niets weet van dat onderwerp moet ik me grondig erin verdiepen. Wat ik ook heel benieuwd naar ben, is waaróm die persoon nou juist in dat onderwerp zo geïnteresseerd is.

Hoe spontaan gaat het gesprek?
Aan het gesprek gaat een heel klein gesprekje vooraf. In het allereerste begin stuurde ik vragen van tevoren op, maar daar ben ik gauw van afgestapt. Het is dus een spontaan gebeuren. Al heb ik natuurlijk wel als ondersteuning een blaadje met vragen. Altijd weer spannend hoe het zal gaan.

Hoe stel je je gast op het gemak?
Hoe ik een gast op zijn/ haar gemak stel? Dat gaat eigenlijk vanzelf. Ze komen een half uurtje voor de opname, krijgen een kopje koffie of thee, we kletsen wat en eigenlijk is het ijs dan al gebroken.

Wat vind je fijne onderwerpen?
Fijne onderwerpen vind ik die waar ik iets van de mens achter het verhaal krijg te zien. Dat kan echt van alles zijn. Wanneer het enkel en alleen over iets technisch gaat, vind ik het lastiger. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je je ziel moet blootleggen, uiteraard niet, maar het is mooi om te zien hoe iemands enthousiasme voortkomt uit iets diep van binnen.

Krijg je reacties na afloop?
Bedoel je reacties van de geïnterviewde of van kijkers? Allebei eigenlijk wel. We hebben een trouwe ‘schare fans’ (haha) die regelmatig reageert. Van geïnterviewden heb ik eigenlijk ook altijd wel positieve reacties gekregen. Natuurlijk komt er ook wel eens kritiek. Ik zou wat kritischer, scherper, mogen zijn, zei iemand. Tja, waarom dan? Ik vind het juist fijn als mensen zich veilig voelen en kunnen zeggen wat ze willen.

Zijn nieuwe onderwerpen of gasten al bekend?
Er zijn, voor zover ik weet, nog geen nieuwe gasten gepland, al staan er nog wel de nodige mensen op de lijst. Corona gooide de boel nogal ondersteboven, zoals overal. We hopen in september weer verder te gaan met boeiende onderwerpen en mooie mensen. Daar mag je op rekenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant