Zeerus is een soort die vooral in het Waddendistrict en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden voorkomt; in het duingebied tussen Camperduin en Hoek van Holland is zeerus heel zeldzaam.
Zeerus is een soort die vooral in het Waddendistrict en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden voorkomt; in het duingebied tussen Camperduin en Hoek van Holland is zeerus heel zeldzaam. Rolf Roos

Bloeiende duinen: zeerus

Algemeen 273 keer gelezen

Geen schoonheid, wel zeer kenmerkend en stoer. Deze tot 0,5 meter of meer opgroeiende, stijve rus heeft naaldscherpe bladtoppen. Om die reden wordt hij door het vee gemeden. De soort vormt met zijn uitlopers uitgebreide ‘haarden’, die op kwelders hectaren kunnen beslaan.

Zeerus is een soort die vooral in het Waddendistrict en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden voorkomt; in het duingebied tussen Camperduin en Hoek van Holland is zeerus heel zeldzaam. Natte duinvalleien en vooral achterduinse strandvlakten vormen het typische biotoop voor zeerus. Dit hangt nauw samen met zijn ecologie: de soort groeit vooral op buitendijkse, brakke plaatsen die een flinke invloed van zoet kwelwater uit omringende duinen ondergaan, zoals op de Kwade Hoek op Goeree of in de Slufter op Texel. In natte duinvalleien komt hij ook in een vrijwel, of zelfs geheel, zoet milieu voor. Zeerusvegetaties zijn altijd soortenarme begroeiingen, waarin zeerus sterk domineert, vooral wanneer er geen maaibeheer plaatsvindt. Begeleiders zijn onder andere zilt torkruid, zilte rus en melkkruid. Lokaal hebben zeerusvelden het karakter van aanspoelselruigtes, met planten als bitterzoet, zeemelkdistel, akkerdistel en heelblaadjes. De plant produceert zelf ook veel bladafval dat bij stormvloeden bijdraagt aan het ontstaan van dikke aanspoelselgordels. In natte duinvalleien kan de soort zich minder breed maken en wordt hij vaak vergezeld door knopbies en soms paddenrus, kruipwilg en, waar het voldoende open is, door parnassia, egelboterbloem, watermunt en orchissen, zoals in veel valleitjes van de Goereese Middel- en Oostduinen ook is te zien.
Tekst en beeld ontleend aan: Rolf Roos (red.) Bloeiende duinen. Uitgeverij Natuurmedia, 2019.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant