Tekst en beeld ontleend aan: Rolf Roos (red.) Bloeiende duinen. Uitgeverij Natuurmedia, 2019.
Tekst en beeld ontleend aan: Rolf Roos (red.) Bloeiende duinen. Uitgeverij Natuurmedia, 2019.

Bloeiende duinen: zandzegge

Algemeen 243 keer gelezen

Zandzegge vormt een uitgebreid netwerk van planten, verbonden door wortelstokken die meterslang kunnen worden. 

Om de vier stengelleden van een wortelstok schiet een plantje omhoog. Elk plantje bevat een aantal scherp gerande bladeren met daartussen vaak een of meerdere bloeiwijzen met bruinige bloemetjes. De onderste bladeren zijn meestal bruin verkleurd en de hogere bladeren zijn groen. De bovenste aar van de bloeiwijze draagt doorgaans alleen mannelijke bloemen vol stuifmeel en ziet er pluizig uit.

Hoewel de zandzegge zich geslachtelijk voortplant, verspreidt de plant zich ongeslachtelijk via de wortelstokken veel sneller. In de droge zanderige omgeving van de duinen is het een groot voordeel om op klonale wijze te groeien, als onderdeel van één uitgestrekt organisme. Niet overal is er voldoende voedsel aanwezig in de voedselarme bodem. Via de wortelstokken zijn de klonen van de zandzegge met elkaar verbonden en kunnen de plantjes elkaar voorzien van belangrijke voedingstoffen of water. In stuivende duinen, waar wind nog weleens de bodem tussen de wortels wil wegblazen, zorgen de lange wortelstokken ook voor een stevige verankering. Uitlopers van de zandzegge kunnen zich soms moeiteloos door stuivend zand verplaatsen terwijl een groot deel van de kloon zich in een rustigere omgeving ophoudt.

Zandzegge is een van de soorten die bij de vergrassing van de duinen toeneemt. Als dit gebeurt, wijst dit op een overmaat aan voedingsstoffen als stikstof. Als deze hoeveelheid gematigd blijft, zal zandzegge een ijlere bedekking hebben met lange uitlopers. Als er veel voedingsstoffen zijn, groeien de plantjes dicht bij elkaar en laten ze minder ruimte over voor andere planten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant