Bij met stuifmeel op haar lijf bij de Teunisbloem
Bij met stuifmeel op haar lijf bij de Teunisbloem

Teunisbloem: nachtbraker met sap tegen ontstekingen

Algemeen 294 keer gelezen

In juli kleuren de duinen bij dag en avond geel van onder meer de Toorts, het Jacobskruiskruid en de Teunisbloem. Over het laatste kruid deze keer iets meer.

Door Nick Ehbel

De Teunisbloem is vernoemd naar Sint Antonius van Pauda, de heilige die helpt verloren spullen terug te vinden. De plant bloeit namelijk rond zijn naamdag 13 juni. Vroeger leerde men op de katholieke school het versje “Heilige Antonius, beste vrind, zorg dat ik m’n … vind.”

Nachtbraker
De Teunisbloem is een echte nachtbraker, want de knoppen gaan in het laatste uur voor zonsondergang open. De bloemknoppen ontvouwen zich in enkele minuten tot bloemen die sterk geuren. Rond acht uur ’s avonds begint de kelk te splijten en even later klappen de kelkbladeren naar beneden. Daarna ontplooien de kroonbladeren, komen de meeldraden in bloeistand en volgen de stempels. De bloemen verwelken de volgende dag, maar 's avonds gaan weer nieuwe open en dat kan wekenlang duren.

De sterke geur en de nectar trekken niet alleen nachtvlinders met hun lange tongen, maar ook bijen. En zo wordt er door deze insecten voor kruisbestuiving gezorgd.

Uit het zaad wordt een kostbare olie gewonnen die ontstekingen gunstig kunnen beïnvloeden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant