Woonboerderij 'de vrije veste'op de Stadsedijk sluit per 1 juli haar deuren.
Woonboerderij 'de vrije veste'op de Stadsedijk sluit per 1 juli haar deuren.

Woonvoorziening jong volwassenen sluit haar deuren

Algemeen 1.710 keer gelezen

Op 1 juli levert Sjaloom-zorg de sleutel in van woonboerderij ‘de vrije veste’ op de Tilsedijk. Daarmee komt een einde aan een speciale woonvoorziening voor jongeren die het in hun eentje (nog) niet redden. Voor medewerkers én bewoners is een passende oplossing gevonden.

Door Frank/Janine

Peter Goedhart van Sjaloom-zorg hierover: "De voorziening heeft drie jaar behoorlijk succesvol gewerkt als doorstroomhuis. Het aanbod liep echter terug waardoor de woonboerderij half leeg kwam te staan. Daarmee ging de functie om met elkaar aan de slag te gaan verloren. We hebben er geld op moeten toeleggen maar dat is niet de overweging geweest. Deze jongeren, die tussen wal en schip vallen, gaan ons aan het hart. We boden een veilige woonplaats met begeleiding. Behandeling konden we er niet bieden maar daarvoor hadden we een uitstekende samenwerking met de huisarts van Stad."

Op de website is te lezen over wat Goedhart aanduidt ‘tussen wal en schip': "De bewoners van doorstroomhuis De Vrije Veste krijgen geen indicatie voor beschermd wonen. Daarvoor is hun zorgvraag te licht. Aan de andere kant komen ze niet in aanmerking voor ambulante begeleiding in de thuissituatie. Daarvoor is hun zorgvraag juist weer te zwaar. Zij hebben echter wel behoefte aan complexe zorg." Dat op je achttiende verjaardag de jeugdzorg zijn handen van je aftrekt is een probleem waar de gemeenteraad zich over heeft laten informeren, vele jongeren blijken dan nog niet in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Tijdens verkiezingsbijeenkomsten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 vroeg de bevolking aandacht voor dak- en thuisloze jongeren. Expert in de kwestie is Gerwin Rikkers, jongerencoach van stichting de Ontmoeting, die wekelijks op de motorfiets over het eiland rolt. Hij zegt het aantal bankslapers, jongeren die met hun spullen in een boodschappentas van vrienden naar familie trekken, niet te weten. Hij meent dat het om tientallen gaat.

Het bestuur van de gemeente Goeree-Overflakkee laat in een schriftelijke verklaring weten op de hoogte te zijn van het besluit van Sjaloom-zorg en het jammer te vinden dat het niet gelukt is om woonboerderij ‘de Vrije Veste’ in bedrijf te houden: "Er is op Goeree-Overflakkee inderdaad behoefte aan meer opvangmogelijkheden, waarbij we ook merken dat er een verschuiving plaatsvindt naar een behoefte aan vormen van zelfstandig wonen of in kleine woongroepen met flexibele hulp en zorg dichtbij. De Vrije Veste bood een ‘intensievere vorm’ met 24uurszorg voor een relatief kleine groep bewoners. Er is momenteel regionaal veel aandacht voor maatschappelijke opvang. Op de Zuid-Hollandse eilanden zijn we bezig met een aanpak voor dak- en thuislozen en daarmee de doorontwikkeling van de maatschappelijke opvang. Daarnaast zijn we ook regionaal aan de slag met de ‘doordecentralisatie’ van beschermd wonen."

Hierna heeft uw reporter nog telefonisch contact opgenomen met mw. Germa Laarman, communicatiemedewerker van de gemeente over deze enigszins cryptische tekst. Dit blijkt verband te houden met een wettelijke regeling waarbij de centrumgemeente Spijkenisse verantwoordelijkheid draagt voor de opvang van dak- en thuislozen. Dit arrangement eindigt in 2021.

Aanvulling
Frank/Janine meldde 30 juni nog de volgende aanvulling: "Op 9 juni besloten de burgemeester en wethouders de voormalige dokterswoning aan de Hobbemastraat in Middelharnis geschikt te maken voor maatschappelijke opvang."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant