De uitbreiding van het strandje bij Twins wacht nog op nader onderzoek, zo antwoordde wethouder Feller op vragen van de SGP (foto Dorien Kickert)
De uitbreiding van het strandje bij Twins wacht nog op nader onderzoek, zo antwoordde wethouder Feller op vragen van de SGP (foto Dorien Kickert)

Gemeenteraad had te veel agendapunten af te werken

Algemeen 337 keer gelezen

Middelharnis – Niet minder dan 4 moties, 1 amendement en 2 ingekomen stukken als extra agendapunten prijkten vorige week op de toch al volle raadsagenda. Het bleek te veel van het goede. Na drie uur vergaderen besloot raadsvoorzitter Ada Grootenboer dat de nog niet behandelde onderwerpen werden doorgeschoven naar een latere datum. Alleen de besluitvormende fase werd vervolgens afgerond.

Door Dorien Kickert

Het onttrekken aan de openbaarheid van het kerkepad bij de Klarebeekseweg was enige maanden geleden al onderwerp van flinke discussie binnen de raad. Waren de meningen hierover toen nog verdeeld, nu schaarden vrijwel alle fracties zich toch achter het voorstel van het college. Als argumenten werden genoemd: het recht op privacy, een betrouwbare overheid zijn, precedentwerking ligt niet voor de hand. Alleen de ChristenUnie stemde tegen het collegevoorstel, maar diende, samen met fractie Vol Vreugde, wel een amendement in. Hiermee zou het mogelijk zijn om in overleg met de eigenaar enige malen per jaar toch over dit pad te wandelen. Het amendement kreeg geen steun. Dit is een particuliere aangelegenheid, was de reactie. De SGP diende een door vrijwel alle fracties mede-ondertekende motie in waarin het college werd verzocht te onderzoeken welke kerkepaden bescherming verdienen, op welke manier dit kan en welk beleid hierop kan worden ontwikkeld. Ook moet dit beleid geborgd worden via cultureel erfgoed. Met informatieborden wordt de geschiedenis van de kerkepaden zichtbaar gemaakt. Wethouder Markwat vond het een prima motie waar goed mee te werken is. Het voorstel en de motie werden aangenomen.

Startnotitie
Meer problemen gaf de startnotitie nieuw subsidiestelsel Voorschoolse educatie. Deze startnotie is de basis voor de invoering van een nieuw stelsel voorschoolse educatie (VE). Uitgangspunt daarbij is een gelijk stelsel met een voor alle aanbieders gelijk subsidiabel uurtarief (9,75). Hiervoor zijn in de gemeentebegroting middelen gereserveerd. Vanaf 1 augustus 2020 is de gemeente verplicht om het VE-aanbod te versterken via intensivering van het urenaanbod. Peuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar moeten vanaf dat moment een aanbod van 960 uur voorschoolse educatie in anderhalf jaar krijgen. Dat komt, bij dagdelen van 4 uur, neer op 16 uur per week. Nu bestaat het aanbod nog uit minimaal 10 uur per week. De gemeente streeft naar een kwalitatief hoogwaardig aanbod voorschoolse educatie. De wettelijke aanpassing was aanleiding om het huidige aanbod te herijken, mede om het aanbod ook in de toekomst financieel haalbaar voor de gemeente te laten zijn. De startnotitie bleek echter nog lang niet te voldoen aan de wensen van de raad. Met name de ChristenUnie had grote moeite met dit voorstel De raad is te laat hierin gekend, er is weinig ruimte voor maatwerk, hoe zit het met een overgangstermijn, aldus Mariëlle van den Berg. Veel vragen ook bij de andere fracties, en kritiek over het gevoerde proces. Is inderdaad een harmonisatie bereikt, met een gelijk speelveld voor alle aanbieders van kinderopvang? De bedrijfsvoering is toch overal anders? Waarom kiest het college voor scenario 1 en niet voor 3? Vele vragen aan de wethouder Bruggeman. Deze legde de gang van zaken uit. Het is een startnotitie, zo stelde hij, de vraag aan de raad is hoe verder? Er is kritisch gekeken naar bekostiging en bedrijfsvoering omdat bij iedere organisatie dezelfde kwaliteit wordt gevraagd. Dat de samenwerking met de aanbieders niet goed was verlopen, weerlegde hij. Er was juist veel contact geweest, hoewel corona wel voor vertraging zorgde. Aan de datum van 1 augustus, waarop de wet ingaat, wilde hij vasthouden. Er zijn mogelijkheden tot extra subsidie via budget voor kleine kernen. Niet op alle vragen, zoals over een overgangstermijn, kon Bruggeman een passend antwoord geven. Gesprekken daarover moeten nog gevoerd worden. Reden waarom voorzitter Ada Grootenboer voorstelde dit agendapunt te verzetten naar volgende maand, zodat er meer duidelijkheid komt.

Extra woningbouw
Een ontvangen brief van de provincie Zuid Holland met daarbij een Quick Scan planoptimalisatie wekte de nodige verbazing bij de raad. Volgens de Quick Scan is er met planoptimalisatie ruimte voor 30.000 woningen. Dit gaat voornamelijk over bouwen in de stad, zo constateerde de raad. Heeft de Provincie hierover wel ruggespraak gehad met het college? Er is onvoldoende rekening gehouden met de wensen op dit eiland. Hoe toepasbaar is dit nu hier? De SGP stelde voor gedeputeerde Anne Koning (PvdA) uit te nodigen voor een werkbezoek. Wethouder Markwat beaamde dat de Provincie niets heeft afgestemd met gemeenten in Zuid Holland. Ook daar heerste verbazing over het vooral stedelijk perspectief. Uiteraard gaat de wethouder hier graag het gesprek over aan met de gedeputeerde.

Kade Vingerling
Unaniem ging de raad akkoord met een voorbereidingskrediet van 360.000 euro voor het herstellen van de schade aan de kademuur bij het Vingerling en de landhoofden van de Wilhelminabrug. Deze bleken na bouwactiviteiten dermate beschadigd te zijn dat snel ingrijpen noodzakelijk is. Totale kosten van het project worden geraamd op 3,6 miljoen euro. Ook hier was de raad kritisch. Hoe zit het met de bereikbaarheid van de hulpdiensten. En als het zo urgent is, waarom dan geen snellere aanpak, vroeg Ellen Nijssen (VVD). Waarom is dit herstel niet gelijk meegenomen bij de eerdere werkzaamheden rond de haven en zijn er nog andere kades met schade (PvdA). Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de bouwer, en worden de kademuren gemonitord (CU). Wethouder Markwat stelde dat zodra het voorbereidingskrediet vrijgegeven was er direct aan de slag wordt gegaan zodat komende zomer het gebied bereikbaar is. Goede communicatie en een voortgangsrapportage zegde hij toe. De raad ging vervolgens unaniem akkoord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant