Afbeelding
Foto: Pixabay

Oversluiten kan (altijd) lonen

Algemeen 67 keer gelezen

Heb je momenteel een hypotheek lopen, welke afgesloten is voor de aankoop van je huidige woning? Mogelijk loont het om het oversluiten hiervan te overwegen. Een hypotheek oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit, om daarmee de lopende hypotheek direct af te kunnen lossen. Logischerwijs is dit enkel interessant, wanneer de rente van je nieuwe hypotheek lager uitvalt dan de rente van de lopende lening. Doordat de rente in de afgelopen jaren sterk gedaald is, zitten veel woningbezitters onnodig met een te dure hypotheek. Overigens heeft niet alleen de rente hier invloed op. Ook blijken sommige hypotheekadviseurs een veel te hoge prijs in rekening te brengen voor onafhankelijk advies. 

Goedkoop hypotheekadvies vind je online 

Wie zijn te dure hypotheek goedkoper over wil sluiten, doet er verstandig aan om dit online te doen. Online hypotheekadviseurs brengen veel lagere kosten in rekening, dan de klassieke hypotheekadviseurs met fysieke vestigingen. Het prijsverschil ligt bij een gemiddelde hypotheek al snel op zo’n 1.000 euro! Een fijne besparing, die de kosten voor het opnieuw laten taxeren of bijvoorbeeld het laten opstellen van een nieuwe hypotheekakte compenseert bij een hypotheek oversluiten. Een online hypotheekadviseur voert gesprekken telefonisch of bijvoorbeeld middels een videoverbinding. Zo word je alsnog persoonlijk geholpen! 

Hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten

Een hypotheek oversluiten helpt je de maandlasten van je hypotheek te verlagen. Zo houd je iedere maand geld over. Ook kan een hypotheek oversluiten interessant zijn, om te profiteren van betere voorwaarden. Mogelijk mag je bij je nieuwe hypotheek een groter percentage van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Zeker wanneer je in de komende jaren een financiële meevaller verwacht kan dit in je voordeel zijn. Een hypotheekadviseur zet de verschillende opties voor je op een rij. Het helpt je om tot een weloverwogen keuze te komen bij een hypotheek oversluiten. 

Kosten van een hypotheek oversluiten 

Houd er rekening mee, dat een hypotheek oversluiten niet in alle situaties voordelig is. Bij het oversluiten van een hypotheek betaal je namelijk een boeterente. De boeterente is een compensatie voor de hypotheekverstrekker, die een deel van de inkomsten misloopt. Je betaalt immers niet gedurende de volledige looptijd van een hypotheek rente aan de hypotheekverstrekker. Daarbij werden de andere kosten voor een hypotheek reeds beschreven, denk aan de kosten voor een hypotheekakte, de taxatie van je huidige woning, enzovoorts. Mogelijk vallen de kosten hoger uit dan het voordeel wat een hypotheek oversluiten je oplevert. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant