De overdadige bloei van de Akkerwinde duurt enkele weken maar individuele bloemen sluiten de bloemkroon soms al binnen een dag na opening. (Tekst en beeld:  Rolf Roos)
De overdadige bloei van de Akkerwinde duurt enkele weken maar individuele bloemen sluiten de bloemkroon soms al binnen een dag na opening. (Tekst en beeld: Rolf Roos)

Akkerwinde

Algemeen 341 keer gelezen

Dit keer geen nauwelijks te vinden orchideetje als de harlekijn of zeldzame dolle kervels maar een zeer algemeen, wild plantje. Het heeft gulle bloemen en staat overal. Nou ja, overal, je vindt akkerwinde in bermen, in droge graslanden, op dijken, langs plantsoenen, maar weinig in diep geploegde akkers. En ook te vochtige plekken mijdt ze. 

Akkerwinde tref je in juni en juli overal waar je buiten een wandeling maakt. Als gul en nonchalant rondgestrooide boeketjes liggen de grote meestal roze en soms witte bloemen op de grond. Het is een windesoort die maar weinig omhoog klimt, een kruiper. Dit in tegenstelling tot de hagelwitte haagwinde die voedselrijke slootranden kan domineren en hoog in het riet klimt en ook een ware plaag kan zijn in de moestuin op klei. In de Kwade Hoek staat nog een windesoort, de zeewinde, eveneens kruipend en rijk voorzien van grote, roze bloemen, maar met donkergroene, leerachtige bladeren die bestand zijn tegen de zoute zeewind. Zeldzaam, want haar leefgebied is schaars: aangroeiende duinen aan zee.

Akkerwinde is een echte warmteminnaar en is vrijwel zeker meegekomen met de landbouw uit het Middellandse zeegebied, vele honderden jaren geleden. Toen klopte de naam. De plant kon net als akkeronkruiden als klaproos en korenbloem gedijen tussen de toen nog trage teelten van rogge en ander graan. Wordt de soort stuk gespoten dan blijkt het een taaie, want ze kan na ontbladering weer vlot uitlopen. De overdadige bloei duurt enkele weken maar individuele bloemen sluiten de bloemkroon soms al binnen een dag na opening. Ook staat akkerwinde tussen basaltblokken op dijken en langs droge spoortaluds op grind. Akkerwinde: wellicht deugt alleen haar naam niet.

Tekst en beeld: Rolf Roos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant